Ufrivillig barnløs- Infertilitetsutredning

ufrivillig barnløs, infertilitetsutredning, barneønske, gynekolog

Barneønske, uten å lykkes?

Hvert tiende par i fruktbar alder er ufrivillig barnløse. Hvis et heterofilt par har forsøkt å få barn i minst ett år uten å lykkes, kan det være lurt med en infertilitetsutredning. Årsaken til fetilitetsproblemet kan ligger hos kvinnen og/eller mannen, men noen ganger finner man ikke årsaken til problemet. For å finne årsaken, må paret utredes og det vil bli gjennomført ulike prøver. Det er ikke alltid man finner en forklaring på ufrivillig barnløshet, men det finnes likevel behandling som kan hjelpe. Hos par der man finner årsaken, legger man opp behandlingen etter dette.

Vanlige årsaker til infertilitet hos kvinner

 • Frigjør ikke eggceller regelmessig. En av de vanligste grunnene til dette er en PCOS. PCOS er forårsaket av en hormonell ubalanse. Høy alder kan også være årsak til at eggceller ikke frigjøres regelmessig.
 • Skadede eller blokkerte eggledere. Egglederne er rørene som kobler eggstokkene til livmoren. Dersom rørene er tette, vil ikke egg- og sædceller kunne nå hverandre. Ubehandlet klamydia- eller annen infeksjonssykdom i egglederne kan gi tette eggledere.
 • Endometriose.
 • Alder.  Evnen til å bli gravid (fertiliteten) synker fra man er 35 år, og enda mer fra man er 40 år.
 • Ikke nok hormoner. Et lite antall kvinner lager for lite av de to hormonene som gir eggløsning. Hormonene kalles luteiniserende hormon (LH) og follikkelstimulerende hormon (FSH).
 • Hindringer i livmorhulen. Godartede kuler i livmorveggen (myomer) kan forhindre at et befruktet egg vokser i livmoren.

Vanlige årsaker til infertilitet hos menn

 • For få sædceller.
 • Sædceller med unormal form som ikke kan bevege seg normalt eller befrukte et egg.
 • Sædceller som ikke svømmer godt.

 

Utredning

Utredning startes vanligvis når man har forsøkt å bli gravid og hatt regelmessig seksuelt samliv i omkring et år. Jo eldre man er, desto raskere er det aktuelt å starte en utredning. Hvis kvinnen har passert 35 år kan det være aktuelt med utredning allerede etter seks måneder.

Infertilitetsutredningen starter hos en spesialist i gynekologi. Utredningen er både diagnostisk og prognostisk.  Viktige faktorer i utredningen er historikk og sykehistorie, ovulasjon,  ovarialreserve/eggreserve, gynekologisk anatomisk undersøkelse og undersøkelse av sædkvaliteten. 

Hensikten med utredningen er å gi en rimelig prognose for graviditet uten behandling, prognose for graviditet med behandling, samt informasjon om behandlingsalternativer. 

Det vil være til stor hjelp hvis du har oversikt over din menstruasjonssyklus. 

Bruk gjerne en app eller en annen form for blødningskalender i noen måneder på forhånd, for å få oversikt. Blodprøve bør tas på syklusdag 1-3 og ultralyd på syklusdag 10-12 (eller 2-4 dager før eggløsning). Bestiller du time til infertilitetsutredning hos Oslo jordmor og kvinnesenter, kan du hente blodprøverekvisisjon i forkant av timen, slik at prøvene blir tatt og svar foreligger når du kommer til timen hos gynekolog.

 

Behandling ved ufrivillig barnløshet

Behandlingsmetoder for infertilitet omfatter:

 • legemidler
 • hormonbehandling
 • kirurgi
 • in vitro fertilisering (IVF). Noen kaller også IVF behandling for prøverørsbehandling eller assistert befruktning

 

Snakk med våre gynekologer

Våre gynekologer har kunnskap og erfaring med behandling av infertilitet. Hos oss trenger du ingen henvisning og du får raskt time. Les mer om vår tjeneste intertilitetsutredning eller bestill time. Du er velkommen til vår gynkolog Oslo, uavhengig av hvor du bor 

Kilde: Helsenorge.no

Les mer om :

PCOS

Endometriose

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *