Endometriose

endometriose, kvinnelig gynekolog, gynekologisk undersøkelse, oslo jordmor og kvinnesenter,

 

 

Mars er måneden med fokus på endometriose. Endometriose er en av de vanligste kvinnesykdommene, faktisk har rundt 10 prosent av kvinner i fertil alder endometriose. Selv om sykdommen er godartet, altså ikke dødelig i seg selv, er den ofte svært smertefull. Dessverre tar det gjennomsnittlig 7 år før en kvinne med endometriose får diagnosen.

 
Vev på ville veier

 

Endometriose kommer fra de greske ordene endo (innvendig) metra (livmor) osis (sykdom, problem). Livmorslimhinnen som kler livmoren innvendig og som støtes ut ved menstruasjon kalles endometrium. Ved endometriose finnes vev som ligner på livmorslimhinne, utenfor livmoren. Vevet kan bli funnet i eller på eggstokkene og egglederene, utenpå livmoren, i livmormuskulaturen, på uterosacral- ligamentene, området mellom livmor og rektum eller på andre områder i bukhulen.

Av og til er endometriosevev funnet på tarmene, blindtarmen, blæren, i vagina eller på diafragma (mellomgulvsmuskelen). I sjeldne tilfeller er det lokalisert på steder langt unna livmoren som for eksempel i lunger, armer, nese og til og med bak øynene og i hjernen.

Symptomer

 

Symptomene på endometriose kan være smerte før og under mens, smerte ved eggløsning eller samleie. Noen opplever smerter når de tisser eller har avføring.  Andre symptomer er kraftig og/eller uregelmessige blødninger. Kvalme, tretthet og utmattelse. Infertilitet kan også være symptom på endometriose. Selv om man har noen av symptomene behøver det ikke bety at du har endometriose og noen kvinner har ingen symptomer, selv om de har endometriose.

 
Årsaken til smerten


Livmorslimhinnen gjennomgår sykliske forandringer. Livmorslimhinnen vokser i takt med økningen av nivået i kvinnelige hormoner, men på slutten av syklusen faller nivået av hormonene, som fører til at livmorslimhinnen støtes ut som menstruasjonsblødning.

Under menstruasjonsblødningene blør også endometriosevevet som finnes utenfor livmoren. Blodet fra dette vevet blir fanget inne i bukhulen hver måned. Opphopningen av blodet og andre substanser som utskilles, fører til irritasjon og skader på omkringliggende områder. Dersom endometriosevevet er i nærheten av livmoren, tarmer, blære eller andre organer, kan irritasjonen gi smerter. Kroppens naturlige reaksjon på irritasjon og skader i vevet fører ofte til dannelsen av arrvev og sammenvoksninger, noe som kan føre til mer smerter.

 

Det finnes behandling

 

Den mest vanlige behandlingsformen er kirurgisk inngrep. For å kunne gi diagnosen endometriose må det som oftes utføres en kikkhullsoperasjon. Et annet alternativ til behandling, som ofte er en supplerende behandling etter kirurgi, er medisinsk behandling. Den medisinske behandlingen er bruk av smertestillende medikamenter og hormonell behandling.

De fleste (80-90 %) vil merke en bedring av smerte ved bruk av hormonbehandling. Noen blir helt smertefrie.

 

Endometriose og fertilitet

 

Arrvev og sammenvoksninger kan hindre passasjen av egg til og gjennom egglederen og dermed føre til infertilitet. Ved barnløshet kan kirurgisk behandling bedre fruktbarheten mens hormonbehandling vil virke som prevensjon og utsette muligheten for naturlig graviditet.

 

Gynekologene ved Oslo jordmor og kvinnesenter erfaring med endometriose

 

Har du sterke menssmerter, uregelmessige eller kraftige blødninger, barneønske uten å lykkes? Våre kvinnelige gynekologer har lang erfaring med gynekologiske problemstillinger og kan hjelpe deg. Hos oss får du time raskt uten henvisning fra fastlege. Du er velkommen til vår gynekolog Oslo, uavhengig av hvor du bor i landet. 

 

 

Bestill time online

 

Kilde:

 

Endometrioseforeningen

Helsenorge.no

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *