Forberedelse til fødsel

fødsel, fødselsforberedende kurs, fødselskurs, fødebag, fødselsforberedelse

Fødsel er en stor livsbegivenhet. Fødselen er slutten på svangerskapet men også starten på resten av deres liv.

Å hoppe ut i det ukjente, slippe kontrollen og stole på kroppen, kan for noen virke skremmende. Kanskje har man hørt andres fødselshistorier, sett fødsel på film og tv, og med dette laget forestillinger om hvordan det vil være å føde. Noen gleder seg til å føde, ser det som en naturlig del av livet og støtter seg til at dette er noe kvinner alltid har gjort. Andre er redde, gruer seg og frykter en negativ opplevelse.

Kunnskap gir trygghet

Fødselsforberedende kurs, eller fødselskurs som mange kaller det, er populært blant vordende førstegangsforeldre. På kurs får man presentert den informasjon og kunnskap som vi jordmødre erfarer at kvinner og partnere har behov for. Et kurs gjør det ikke mulig å planlegge fødselen, men det kan bidra til at opplevelsen blir mindre skremmende, at du opplever å være forberedt og har forståelse for hva som skjer i kroppen og hvorfor. Kunnskap gir trygghet. Med kunnskap og mental forberedelse kan du lettere være deltagende i fødselen og ta i bruk kroppens egne ressurser.

Det er selvfølgelig mange måter å tilegne seg kunnskap. Men uten fagkompetanse og erfaringen, kan det være vanskelig å finne gode kilder, filtrere mellom god og dårlig kunnskap, samt kunne sette informasjonen i sammenheng. På kurs i regi av våre erfarne jordmødre får du mulighet til å stille spørsmål underveis og vi forklarer blant annet viktigheten av metal forberedelse, fødselens faser, smertelindring, når man skal ta kontakt med sykehuset og partners rolle.

Praktiske tips

Fødselsforberedelse handler ikke bare om å ha kunnskap om hva som skjer før, under og etter fødsel. Det er også endel praktiske forberedelser man kan gjøre. Visste du for eksempel at massasje av perineum i slutten av svangerskapet kan bidra til mindre rifter? Eller at TENS apparat er en strålende smertelindring til bruk både for bekkensmerte i svangerskapet og riene i modningsfasen, og at dette apparatet kan leies i slutten av svangerskapet?

Det er lurt å pakke en «fødebag». Fødebagen inneholder det du ønsker å ha med deg til sykehuset i forbindelse med fødsel. Det er viktig at du tar med deg helsekortet og blodprøvesvarene dine. Generelt anbefaler vi at du ikke pakker for mye, men heller tenker praktisk.

Her er noen av våre tips:

  • Leppepomade
  • Hårstrikk om du har langt hår
  • Snacks og drikke (både til den gravide og partner)
  • Komfortable klær
  • Babyklær
  • Fotoapparat
  • Mobiltelefon og lader
  • Toalettsaker

Ikke glem tiden etter fødsel

Til slutt vil vi minne om tiden etter fødsel. Det er lett at man i svangerskapet kun fokuserer på fødsel og forberedelse til fødsel. Men det er vel så viktig at man i svangerskapet forbereder seg på tiden etter fødsel. Barseltiden kan være helt fantastisk, men det er også en sårbar tid. Barsel- og ammekurs gir deg blant annet kunnskap om barnets signaler, barnets behov, mammakroppen og hvordan du kan legge til rette for en vellykket amming. Vi ser at par som har vært på kurs har en større forståelse av hvordan melkeproduksjonen fungerer, hvordan forebygge og håndtere ammeutfordringer, samt opplever å være tryggere i sin rolle som nybakte foreldre.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *