P-stav: innsettelse/ uttak

p-stav

Det finnes kun en type p-stav på det norske marked –Nexplanon. Den inneholder kun ett av de kvinnelige kjønnshormonene – gestagen (progesteron). Det er en liten plaststav på størrelse med en liten fyrstikk – fire cm lang og 2mm tykk. Metoden er egnet for deg som trenger sikker langtidsprevensjon, og som ønsker et østrogenfritt alternativ.

P-staven består av et mykt plastmateriale. Det er en liten hormonstav som settes direkte inn under huden på innsiden av overarmen, fortrinnsvis på den armen du ikke skriver med, den ikke dominante armen.

Applisering av emla plaster før innsettelse av P-stav. Emlaplaster fpr du kjøpt på apoteket, dette gir deg en veldig god bedøvelse. 

Sett på EMLA plasteret 1- 2 timer før innsetting av p-stav. Appliser begge plasterene omhverendre.

Staven settes inn 8-10 cm over «kulen» som er ovenfor albuen på den ikke dominante armen.

P-staven settes helst inn mellom første og femte dag i menstruasjonssyklus. Den skal fjernes eller byttes etter tre år. Kvinnen har altså prevensjon i 3 år. Dette regnes for å være nesten like sikkert som sterilisering.

Virkningsmekanisme: Hemmer eggløsning, påvirker slimet i livmorhalsen, slik at det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Fordeler: Sikker prevensjon i 3 år. Eggløsning kommer raskt tilbake etter bruk, slik at du kan bli raskt gravid etter at den er fjernet.

Ulemper: Uregelmessige menstruasjonssyklus. Eventuelt kan menstruasjonen bli helt borte, men dette trenger ju ikke være en ulempe uten heller en fordel. Det er ikke farlig å ikke ha mensblødnng når du benytter denne prevensjonstypen.  P-staven må legges inn og fjernes av jordmor, helsesøster eller lege.

Visste du at det gis en økonomisk stønad for prevensjon til unge kvinner under 22 år? Kvinner som er 16, 17, 18 eller 19 år, får spiral og p-stav gratis. Kvinner som er 20 eller 21 år, får ikke dekket hele kostnaden og må betale noe selv. Bidragssatsen vil variere etter produkt og kvinnens alder. Ordningen med bidragsdekning til prevensjonsmidler gjelder fra måneden etter at kvinnen fyller 16 år og til og med måneden før kvinnen fyller 22 år. Les eventuelt mer her

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *