Overgangsalderen

overgangsalder

Overgangsalderen kan være en utfordrende tid for mange kvinner, da kroppen går gjennom store hormonelle endringer. Det kan føre til symptomer som hetetokter, søvnproblemer, humørsvingninger og tørrhet i skjeden. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle og det finnes heldigvis flere behandlingsalternativer som kan hjelpe.

Klimakteriet

Overgangsalderen kalles på fagspråket for klimakteriet. Denne fasen er en naturlig del av kvinners aldringsprosess og inntreffer når kvinner slutter å menstruere, vanligvis i mellom 45 og 55 år. Hos noen kan det skje tidligere eller senere. Menopausen skyldes en naturlig nedgang i hormonproduksjonen i eggstokkene hos kvinner. Det produseres mindre østrogen og progesteron, som er hormonene som styrer menstruasjonssyklusen. Menstruasjonene kan, som et første tegn på dette, bli mer uregelmessige i årene før. Når nivåene av disse hormonene faller, slutter menstruasjonen og menopausen (opphør av menstruasjon) begynner.  Noen kan også oppleve tidlig menopause som følge av ulike medisinske tilstander eller kirurgisk fjerning av eggstokkene.

Du kan ikke bli gravid  etter at menstruasjonen har opphørt helt, men du anbefales å bruke prevensjon inntil du er helt sikker. For å være på den sikre siden bør du bruke prevensjon i 12 måneder etter siste menstruasjon.

Symptomer

Det er noen kvinner som ikke får plager gjennom overgangsalderen, men de aller fleste opplever et eller flere symptomer som kan variere i styrke. Hetetokter er en direkte følge av hormonforandringer for eksempel, så dette vil mange oppleve i større eller mindre grad. Livsfaseendringer kan påvirke og gjøre overgangsalderen vanskeligere. De vanligste symptomene på overgangsalderen er:

  • Hetetokter som gjør at man plutselig blir veldig varm, svetter og blir rød i ansiktet. Noen har milde symptomer mens noen opplever så sterke hetetokter at de våkner om natten av det. Noen kvinner opplever at hetetoktene kan utløses av varm drikke, sterkt krydret mat, kaffe eller alkohol.
  • Tørrhet i skjeden, da slimhinnene blir tynnere og tørrere i overgangsalderen. Dette kan gi kløe og smertefulle samleier.
  • Lavere sexlyst
  • Nattesvette, ofte som en del av hetetoktene. Vær obs på at nattesvette også kan ha andre årsaker. Oppsøk lege om du er plaget med dette.
  • Søvnproblemer, både ved innsovning og oppvåkning i løpet av natten på grunn av hetetokter.
  • Vektøkning, spesielt opplever mange at de legger på seg mer rundt magen. Dette kan skyldes både aldring og hormonelle forandringer. Mange opplever også mindre muskelstyrke.
  • Humørsvingninger som tristhet og nedstemthet. Noen opplever å bli deprimert. Andre kan føle på mer engstelse og at de glemmer ting lettere enn før.

Vanligvis vil legen konkludere med at det er overgangsalder du gjennomgår ut fra symptombilde og alder. Er du under 40 år, kan du ta en blodprøve som heter FSH for å være helt sikker.

Behandlingsmuligheter

Det finnes flere behandlingsalternativer for å lindre symptomene på overgangsalder. Man kan for eksempel prøve hormonbehandling med østrogen og progesteron. Dette kan bidra til å lindre hetetokter og andre symptomer. Det finnes også ikke-hormonelle medisiner, kosttilskudd, livsstilsendringer som regelmessig trening og sunt kosthold. Noen kan også ha effekt av alternative behandlingsmetoder som akupunktur. Det er fordelaktig å diskutere de ulike behandlingsformene med legen din for å finne ut hva som passer deg best. Vi har både jordmødre og gynekologer på vår klinikk som kan hjelpe til med dette.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *