Fødselsdepresjon hos mor

Fødseldepresjon

Fødselsdepresjon er en tilstand som kan oppstå hos kvinner under svangerskapet eller etter de har født barn. Det kan føre til følelser som tristhet, håpløshet og tap av interesse og energi.  Omtrent en av ti kvinner i Norge utvikler depressive symptomer i forbindelse med fødsel eller graviditet hvert år. Fødselsdepresjon er ikke en selvstendig diagnose, men en betegnelse som beskriver at man har depressive plager, eller en klinisk depresjon, under svangerskapet eller etter fødsel.

Symptomer

En fødselsdepresjon kommer som regel i løpet av de første tre månedene etter babyen har kommet. Symptomene er lik andre depresjoner, men det å ha ansvar for et nyfødt barn i tillegg kan gjøre tilstanden mer utfordrende. Mange av de som opplever fødselsdepresjon kan føle på engstelse og nedstemthet eller miste interessen for livet generelt. Andre symptomer kan være tap av energi, søvnproblemer, skyldfølelse, gråt, mangel på evne til å glede seg over ting, selvbebreidelser, søvnløshet, slapphet, spiseforstyrrelser, tilbakevendende tanker om død og vansker med å fungere i daglige aktiviteter. Når man i tillegg har et barn å ta vare på kan noen også oppleve å bli overveldet av barnets behov og føle seg fanget, redd, sint og panikkpreget. Noen kan også bli redd for at de skal skade babyen sin.

Det er viktig å bemerke at mange av disse følelsene er naturlig å ha når man nettopp har blitt mamma. Man vil ofte føle seg energiløs og sliten etter utallige netter uten søvn. Derfor kan det kanskje være vanskelig å oppdage en fødselsdepresjon også. Tilstanden kan innebære alt fra mindre plager til alvorlig depresjon. Den må være tilstede det meste av dagen, omtrent hver dag i to uker eller mer, for å oppfylle kravene til diagnosen fødselsdepresjon. Husk at fødselsdepresjon er en sykdom, ikke et tegn på at du ikke er glad i barnet ditt.

Årsak og risikofaktorer

Det kan være flere grunner til at noen kvinner utvikler fødselsdepresjon og ofte er det en kombinasjon av flere ting som er årsaken. Det er en påkjenning for kroppen å føde barn og det vil skje hormonelle endringer i kroppen. Mange blir i tillegg fysisk utslitt samt at søvnløse netter gjør de fleste mer sliten og gir mangel på energi. Her er flere faktorer som bidrar til å øke sannsynligheten for å utvikle fødselsdepresjon:

  • Opplevd depresjon tidligere i livet
  • Følelse av at familie og venner ikke støtter dem
  • Vanskelig forhold til partneren
  • Andre bekymringer og vanskeligheter i livet generelt, for eksempel økonomiske problemer, vanskelige relasjoner eller andre faktorer som påvirker livet negativt.
  • Søvnmangel over tid og følelse av stress

Søk hjelp

Mange av de som opplever disse symptomene tenker kanskje at de er alene om disse følelsene og at de bare må «ta seg sammen». Det er her det er så viktig å oppsøke profesjonell hjelp. Jo raskere du får hjelp, desto fortere kan du bli bedre. De fleste opplever at depresjonen slipper taket innen babyen er seks måneder, men noen er fortsatt deprimerte når barnet er ett år. Hos oss kan du bestille time til en jordmor for en jordmorsamtale eller du kan kontakte helsestasjonen eller fastlege og de vil kunne hjelpe deg med en henvisning til psykolog.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *