Vaginisme

vaginisme

Denne tilstanden har fått alt for lite fokus og mange har aldri hørt om den.  Mange går kanskje rundt med denne lidelsen og tenker at det ikke er noe man kan gjøre, men det er det faktisk. Les videre så får du en oversikt over hva vaginisme er, symptombildet og hva slags behandling som kanskje kan hjelpe.  

Vaginisme 

Vaginisme er når bekkenmusklaturen er øm og stram. Tilstanden gjør at man får ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnen som kan sammenlignes med en følelse av at skjeden “stenges av” eller lukkes. Dette gjør at det vil føles smertefullt å ha samleie eller sette inn en tampong. Dette er en frustrerende situasjon for den som rammes og det kan føles som det er umulig å få noe inn i skjeden, selv om ønsket om å ha sex er tilstede.  

Vulvodyni/vestibulitt 

Kvinner som har vaginisme kan også ha noe som kalles vulvodyni/vestibulitt. Dette er et samlebegrep for kroniske smertetilstander i skjedeåpningen, hvor man ikke finner årsak til smertene. Dette er ofte svært smertefullt. Smertene utløses noen ganger av berøring, mens hos andre kan det være smertefullt hele tiden.  

Symptomer på vulvodyni/vestibulitt og vaginisme: 

Stikkende smerter 

-Underlivssmerter 

-Smerter av å ha for trangt undertøy eller olabukse 

-Smerter når man sitter for lenge 

-Kløe eller svie 

-Å ha bena i kors utløser smerter 

-Brennende følelse i underlivet 

Årsak 

De lærde strides om hva som er årsaken til vaginisme. En undersøkelse fra 2011 viser at omtrent 0,4% av alle kvinner er rammet av vaginisme. Forskjellige kilder rapporterer om at alt fra 25%-60% av kvinner har en eller annen form av kronisk smertetilstand i underlivet på et eller annet tidspunkt i sitt liv. Det kan se ut som det er en sammenheng mellom mye stress og ytre press, mye trening over tid, stramme klær/g-strengbruk, tidligere traumer som seksuelle overgrep, opplevde smerter i underlivet som følge av for eksempel samleie, ved underlivsbetennelse eller en hardhendt gynekologisk undersøkelse. Det finnes også mange kvinner som er rammet hvor man ikke ser noen klar årsakssammenheng i det hele tatt.  

Behandling

Det finnes ulike behandlingsformer for vaginisme, men felles for de alle er å være tålmodig og være forberedt på mye egeninnsats. Noen kan ha god effekt av å gå til fysioterapeut eller osteopat og få ulike øvelser som bekkenbunnstrening og avspenningsteknikker, samt veiledning til selvmassasje av skjeden eller bruk av dilatorer som er med på å mykne opp skjeden. Noen kan også få behandling med botox for å spenne av muskulaturen i skjeden.

Det er heldigvis ikke en farlig diagnose og med riktig behandling og veiledning er det stor sjanse for at du kan bli helt symptomfri. Mange med denne lidelsen vil også oppleve symptomfrihet etter å ha født barn, men det gjelder ikke alle.

Bestill time til en av våre gynekologer om du trenger en utredning.

Kilder:

Nesten en av ti kvinner har smerter under samleie – NHI.no

Sjelden lidelse lukker vagina (forskning.no)

Sexual dysfunctions and difficulties in denmark: prevalence and associated sociodemographic factors — Syddansk Universitet (sdu.dk)

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *