Alt du trenger å vite om polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom, også kalt PCOS, er en hormonell ubalanse som oppstår når eggstokkene skaper et overskudd av hormoner. Lidelsen påvirker kvinner i fruktbar alder og rammer omtrent én av ti kvinner. Kvinnene som får dette har en ubalanse i hormonene østrogen og progesteron, noe som fører til flere ulike symptomer.

Symptomer på polycystisk ovariesyndrom

Mange opplever uregelmessige menstruasjoner og får mensen oftere eller sjeldnere enn en gang i måneden. De kan også ha rikelig med menstruasjonsblødning eller oppleve veldig små blødninger. Mange har uforutsigbar eller mangel på eggløsning. Flere sliter derfor med å bli gravide. Noen plages med overdreven hårvekst i områder som ansikt, rygg og mage. Man ser også akneproblematikk og mange går opp i vekt. Dessverre øker denne tilstanden risikoen for å utvikle diabetes. 

Det kan også gå utover den psykiske helsen til kvinnene som rammes og enkelte opplever tendenser til depresjon og/eller angst, følelse av lav selvtillit, seksuelle helseproblemer og generell nedsatt livskvalitet.

Hvorfor får man det?

Man vet faktisk ikke helt hvorfor noen kvinner får polycystisk ovariesyndrom, men det ser ut til at det kan være arvelig betinget. Tilstanden kjennetegnes ved at hormonene er i ubalanse og eggstokkene produserer unormalt høye nivåer av hormoner kalt androgener. Dette er mannlige hormoner som fører til at de reproduktive hormonene kommer i ubalanse. Den økte hårveksten mange kvinner opplever, er som en følge av disse mannlige hormonene. Dette fører til at eggcelle i eggstokkene ikke modnes tilstrekkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir.  Det er slik polycystisk ovariesyndrom har fått navnet sitt. Polycystisk betyr «med mange cyster». 

Tilstanden gir økt risiko for å kunne utvikle diabetes type 2. PCOS gjør nemlig at man får problemer med å regulere sukkermengden i blodet. Omtrent 5 av 100 kvinner med PCOS rammes av dette. Sannsynligheten for diabetes øker om du er overvektig.

Om du opplever økt vannlating, tørste, vekttap, slapphet og tåkesyn, kan dette være symptomer på diabetes og du bør kontakte lege.

Behandling

Det er mange ulike symptomer på polycystisk ovariesyndrom og det vil derfor være mange ulike behandlinger for tilstanden. Altså er behandlingen avhengig av hvilke symptomer du har. Om du sliter med å bli gravid og har et sterkt ønske om å oppnå graviditet vil behandlingen rettes mot dette. Er du overvektig vil det være en stor fordel å gå ned i vekt, da vektnedgang vil føre til regelmessige eggløsninger, noe som igjen øker sjansene for graviditet.

Dersom du ikke ønsker graviditet, er ofte p-piller, en kombinasjonspille, valget.

Om du har skjemmende hårvekst finnes det behandlinger mot dette. Enten ved barbering som du kan foreta hjemme, eller voksbehandling som man kan gjøre hjemme eller i en hudsalong. Dette er en midlertidig fjerning av hår, men det finnes også hudsalonger som tilbyr laserbehandling for å fjerne hårvekst. Det finnes også en krem som inneholder et stoff som hemmer hårvekst i ansiktet. Denne kremen fås på resept og kan skrives ut av lege.

Du er velkommen til oss for en utredning av PCOS hos en av våre gynekologer. Time bestiller du her

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *