Da var det den tiden på året igjen! Julen – høytiden som er fylt med glede, samvær, og dessverre, noen ganger overveldende stress. Man skal kjøpe gaver, tilberede festmåltider og pynte juletreet. Dette er jo i utgangspunktet lystbetonte gjøremål, men for mange kan alle disse forberedelsene føre til stress. Er du i et parforhold kan stresset kanskje føre til krangling og uenighet i tillegg. Men hva om vi gir deg et par tips til hvordan du kan lindre julestresset? I dette blogginnlegget ser vi på hvordan stress påvirker kroppen vår. Vi ser på hvilke hormoner som spiller inn under stress og hvilket hormon som kan hjelpe deg ut av det.
Hva skjer i kroppen når vi er stressa?
Når det handler om stress er det hormonet kortisol som har en stor del av ansvaret for symptomene man opplever. Avhengig av hva slags type stress, varighet og styrke på stresset, kan faktisk stress ha både positive og negative virkninger på menneskekroppen. I akutte stress-situasjoner kan kortisol bidra til at du presterer ekstra bra – både fysisk og mentalt. Det kan rett og slett hjelpe oss å bli mer skjerpet og øke konsentrasjonsevnen. Stressresponsen er en nyttig funksjon fordi den bidrar til at kroppen mobiliserer krefter i stressituasjoner.
Men på lang sikt kan imidlertid høye kortisolnivåer være skadelig. Den langvarige formen for stress kan ha negative følger og disponere for en rekke fysiske og psykiske plager. Hvis stresset vedvarer og kortisolnivåene forblir forhøyede over tid, er det snakk om kronisk stress som kan ha uheldige effekter på helsen. Dette fordi vi ikke er skapt til å være i en konstant stress-situasjon. Kortisol gjør også at blodsukker og blodtrykk øker, noe som igjen øker risikoen for sykdommer som diabetes og hjerte-karsykdom. Andre symptomer kan være muskelspenninger og fordøyelsesbesvær. Kortisol svekker også immunforsvaret, noe som øker risikoen for å få ulike infeksjoner. Kortisolnivåer i ubalanse kan også assosieres med psykisk sykdom som depresjon.
Ok, så nå vet vi litt om stress og hva hormonet kortisol gjør med kroppen. La oss nå se på et annet interessant hormon som kan bidra til det motsatte av stress. Vi gir deg:
«Kjærlighetshormonet» oksytocin
Oksytocin, også kjent som kjærlighetshormonet, har vist seg å ha positive effekter på å redusere angst, bekjempe stress og påvirke vår sosiale atferd. Oksytocinreseptorer er spredt rundt i hjernen, og når oksytocin blir frigjort eller sprer seg, påvirker det hvordan vi håndterer stress, både følelsesmessig og fysisk. Hormonet spiller inn i mange responser i kroppen. Det produseres i hypothalamus i hjernen, blant annet under fødsler. Der bidrar det til å skape en emosjonell tilknytning mellom mor og barn. Det utskilles også ved stimulering av brystene ved amming og også ved orgasme. Sykehusene bruker ofte oksytocin for å starte rier eller amming når det er nødvendig.
Forskning på «kjærlighetshormonet»:
- Studier viser at oksytocin bidrar til å opprettholde kroppens indre likevekt, tilpasser oss til forandringer i miljøet og hjelper oss med å komme tilbake til vår normale tilstand etter å ha blitt påvirket av stressende situasjoner. Forskning indikerer også at oksytocin er knyttet til stressrelaterte lidelser og i kliniske tester har det vist seg å gi terapeutiske fordeler for de som er diagnostisert med slike lidelser.
- Hormonet har lenge vært forbundet med parforhold, på flere forskjellige måter. Oksytocin har i det hele tatt et godt rykte fordi det kan bidra til at vi føler oss bedre. Hormonet reduserer angst og ser ut til å få oss til å opptre mer sjenerøst.
- Forskere antar at stoffet øker empati og oppmerksomhet mot sosiale signaler fra andre. Et forsøk ved Universitetet i Oslo (UiO) viste blant annet at nesespray med oksytocin forbedrer menneskers evne til å tolke andres følelser.
- Eksisterende studier som måler oksytocin ved hjelp av blod eller spytt påviser pålitelige økninger i oksytocin under seksuell opphisselse og etter orgasme.
Sex kan hjelpe mot stress
I all denne julestria kan sexlivet havne lavt på prioriteringslisten, men det er flere grunner til å prioritere det. NRK har tidligere skrevet en sak om mange av fordelene med å ha sex. Vi nevner noen av dem her:
- Et aktivt sexliv kan bidra til å bekjempe depresjon, trøtthet og dårlig stemning. Seksuell aktivitet, selv moderat, gir samme kaloriforbrenning som jogging og reduserer stresshormonet kortisol.
- Hyppig sex øker produksjonen av immunforsvarsrelevante celler og forbedrer blodgjennomstrømmingen.
- Statistikk viser at seksuelt aktive mennesker har lavere risiko for hjerteinfarkt.
- God sex skaper også nærhet og utløser oksytocin, som styrker både den fysiske og emosjonelle tilknytningen mellom partnere.
- Å opprettholde et jevnt sexliv har positiv innvirkning på velvære, selvtilfredshet og gir en påminnelse om gleden ved intimitet.
- Spenningsutladningen som finner sted etter sex fører til at stresshormonet kortisol får mindre spillerom. Mindre stress bidrar til bedre helse. (NRK)
Forskning på sex
En annen studie publisert i samme tidsskrift fant at hyppig samleie var knyttet til lavere diastolisk blodtrykk hos deltakere som bodde sammen. Annen forskning fant også en sammenheng mellom klemming mellom partnere og lavere blodtrykk hos kvinner.
Med litt informasjon innabords om både stress, kortisol og kjærlighetshormonet oksytocin så prøver vi å fortelle deg at du rett og slett bør prioritere litt sex, kos og fysisk berøring i mellom (de syv) slagene.
Mer energi og økt sexlyst med Maca?
Et annet tips vi har til deg som eventuelt sliter med lav energi og nedsatt sexlyst er kosttilskuddet Maca. Det blir ofte referert til som «supermaten fra Andesfjellene» og er et populært og naturlig kosttilskudd. I århundrer har denne rotgrønnsaken blitt spist av urfolk i Sør-Amerika, men de siste årene har den også spredt seg til andre deler av verden.
Den kan generelt gi mer energi og økt utholdenhet, samtidig som det kan bidra til økt motstandskraft mot stress. Tilskuddet er egnet for kvinner og menn, både yngre og eldre, og kan bedre kroppens evne til å takle fysisk og psykisk stress. Planten kan bidra til normal fertilitet og være nyttig ved potensproblemer hos menn. Maca kan også fremme en naturlig balanse for kvinner og kan både lindre symptomer på PMS og bidra til å dempe overgangsplager.
Maca har vist seg å ha god effekt på testosteronnivåer hos menn som bidrar til mer energi i hverdagen og økt sexlyst. Du kan kjøpe Maca i vår nettbutikk..