Økning av gonoré blant unge – vær obs på symptomene!

gonoré

Siden høsten 2022 har Norge opplevd en betydelig økning i tilfeller av gonoré. Denne økningen gjør at vi ønsker å opplyse dere lesere om hva gonoré er. Samtidig vil vi sette fokus på viktigheten av å forstå symptomene, ta ansvar for egen helse, og forhindre ytterligere spredning av denne smittsomme kjønnssykdommen. Vi vil også minne dere på at når januar kommer er dette måneden hvor forebygging av livmorhalskreft står i fokus gjennom kampanjen #sjekkdeg.

Hva er gonoré?

Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Navnet refererer til det vanlige symptomet på sykdommen, nemlig utflod fra penis. Denne utfloden er pusstilblandet og oppstår som følge av betennelse i urinrøret.

Gonoré smitter ved direkte kontakt mellom slimhinner og mikrober. Det kan smitte ved vaginalt og analt samleie, ved oralsex og under fødsel. Ubehandlet gonoré kan gi bekkeninfeksjon hos kvinner og dermed øke risikoen for infertilitet, graviditet utenfor livmoren og kroniske magesmerter. Ved smitte til barnet under fødsel kan barnet få en øyeinfeksjon.

Symptomer på gonoré

Typiske symptomer på gonoré manifesterer seg vanligvis mellom to til syv dager etter smitte, kjent som inkubasjonstiden. Det er imidlertid vanlig at mange smittede ikke opplever symptomer i det hele tatt. For kvinner kan en gonoréinfeksjon i skjeden være asymptomatisk hos rundt 50 prosent. Også for noen menn (cirka ti prosent) kan en infeksjon i urinrøret være uten symptomer. Infeksjoner i anus og hals er ofte asymptomatiske.

Nedenfor er de mest hyppige symptomene og tegnene på en symptomatisk gonoréinfeksjon:

  • Urinrør: Sviende/smertefull vannlating (dysuri) og utflod (ofte gulgrønn) fra urinrøret.
  • Skjede: Økt mengde utflod med endret farge, sviende/smerter ved samleie, blødning etter samleie eller mellom menstruasjonsperioder.
  • Anus: Kløe, sviende/smertefulle symptomer og utflod.
  • Hals: Smerter og hevelse i svelget.

Bekymringsfull økning av gonoré

Gonoré hadde en betydelig utbredelse i Norge på 1970-tallet, men forekomsten falt dramatisk på 1980-tallet. Dette kan nok tilskrives forbedret diagnostikk og behandling, i tillegg til mer effektiv smitteoppsporing.

Siden det har gonoré vært relativt sjeldent blant unge heteroseksuelle i Norge før pandemien, men siden høsten 2022 har man sett en kraftig økning, spesielt hos unge kvinner. Hittil i år har over 1 000 tilfeller av smitte blant ungdom og voksne i 20-årene blitt registrert. Flertallet av tilfellene skjer i Norge. Tallene fra 2022 viser at det er en tidobling av meldte gonorétilfeller blant kvinner sammenliknet med for få år siden, fra 51 tilfeller i 2012 til 499 i 2022.

Folkehelseinstituttet (FHI) varslet, allerede i august året før, smittevernleger og klinikker i de mest berørte kommunene, inkludert Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger, om den alarmerende situasjonen. Tiltak ble iverksatt, inkludert målrettet informasjon rettet mot studentmiljøene og helsestasjoner, støttet av omfattende medieomtale.

Viktigheten med å teste seg

Gonoré er svært smittsomt. Dersom gonoré ikke behandles, kan det hos kvinner i omtrent 20 prosent av tilfellene føre til bekkeninfeksjon. En slik infeksjon innebærer betennelse i eggstokker, livmor eller eggledere. Dette øker risikoen for infertilitet, vedvarende magesmerter og svangerskap utenfor livmoren. Hos menn kan ubehandlet gonoré føre til betennelse i bitestiklene eller prostata.

Dette understreker hvor viktig det er å ta symptomer på alvor og søke medisinsk hjelp for tidlig diagnose og behandling.  Det er også viktig for å kunne utelukke andre alvorlige helseproblemer som lignende symptomer kan indikere. Økt oppmerksomhet rundt sykdommen og kunnskap om smitterisiko hos de unge er særlig viktig. Husk at det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer.

For å bekjempe denne trenden er det avgjørende å ta ansvar for egen helse og følge forebyggende tiltak. Bruk av kondom, regelmessig testing etter ubeskyttet sex med ny partner og økt seksualopplysning er avgjørende tiltak for å redusere risikoen for gonorésmitte.

#Sjekk deg

Når vi nå snakker om viktigheten av å teste seg, vil vi påminne alle om hvor viktig det er å ta en celleprøve for å sjekke for livmorhalskreft. Noen av symptomene på gonoré kan ligne litt på symptomer på livmorhalskreft. Gjennom å ta regelmessige livmorhalsprøver, kan celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for å få livmorhalskreft blir redusert.

I januar måned vil det være fokus på #sjekkdeg-kampanjen. Denne har som mål å få kvinner oppmerksomme på viktigheten av å ta celleprøver for å forebygge livmorhalskreft. Følg med på vår blogg fremover for mer informasjon om dette temaet.

Vi på Oslo Jordmor og kvinnesenter tilbyr testing av kjønnssykdommer og celleprøver.  Du trenger ingen henvisning og du får time raskt. Du kan bestille time her.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *