Kontroll etter fødsel

kontroll etter fødsel

Alle kvinner som har født blir anbefalt å komme til en kontroll etter fødsel. Vanligvis vil denne kontrollen skje 6 til 12 uker etter du har født. Et svangerskap og en fødsel er en stor påkjenning, både psykisk og fysisk, og etter en fødsel er det viktig at du bruker de første ukene på å «lande litt» i den nye tilværelsen.

Hvorfor kontroll etter seks uker?

Det kan for mange føles ganske overveldende med den nye tilværelsen etter en fødsel. Ammingen skal i gang, man har mange søvnløse netter, hormonene er i ubalanse og kroppen prøver å komme tilbake igjen til «utgangspunktet». Ubehag fra eventuelle sting, tyngdefølelse i underlivet eller at man ikke helt klarer å holde på urin er ganske vanlig. De første ukene kjennes kroppen litt rar og annerledes, men etter seks uker har det hele ofte roet seg litt. Det er ofte den tiden det tar før hormonene begynner å stabilisere seg og livmoren har trukket seg helt sammen igjen. Blødningen etter fødsel har avtatt og kanskje har dere kommet inn i gode rutiner med det nyfødte barnet. Noen er kanskje klar for litt mer bevegelse og eventuelt litt trening igjen.

Hva gjør man på en seksukerskontroll?

De fleste kvinner opplever få helseplager etter fødselen. Kroppen kommer som regel gradvis tilbake til tilstanden du hadde før fødsel.  Seksukerskontrollen er en måte å få sjekket at alt er som det skal være etter fødsel, både fysisk og psykisk. Møtet mellom mor og jordmor/lege er en fin mulighet til at du kan få svar på eventuelle spørsmål rundt fødselen, amming, prevensjon, parforholdet, barnets og din egen helse. Det er også fint for mange å ta en sjekk før man gjenopptar sexlivet igjen. Å komme i gang med bekkenbunnøvelser, og ikke minst få en kontroll på at du har kontakt med bekkenbunn er en viktig sjekk på etterkontrollen. 

Kom til oss for en kontroll etter fødsel

Hvis du kommer til en seksukerskontroll hos oss på Oslo jordmor og kvinnesenter setter vi av 45 min til en konsultasjon. Da har vi god tid til både en samtale og en god undersøkelse. Vi går igjennom hvordan du opplevde fødselen, hvordan du har det og hva du føler behov for å ta opp.

Dersom du har behov for prevensjon finner vi sammen ut hva som kan passe deg. Vi måler blodtrykk og sjekker blodprosent for å se om du eventuelt trenger tilskudd av jern.

Du tilbys en vaginal undersøkelse hvor vi ser på eventuelle sting og kjenner at livmor er gått tilbake til normal størrelse. Vi kontrollerer også sting hos deg som har tatt keisersnitt. Noen opplever at det oppstår en avstand mellom magemusklene, en tilstand kalt rektusdiastase. Det finnes treningsøvelser som kan motvirke dette og vi kan veilede deg i hvordan de utføres. Vi kjenner i tillegg hvordan kontakten er med muskulatur i bekkenbunnen og sjekker knipeevnen din.  Dersom det er lenge siden du tatt celleprøve kan vi også gjøre det.

Du kan bestille time her

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *