Jordmor kan svangerskap

svangerskap, jordmor, svangerskapskontroll


 Da jeg oppdaget at jeg var gravid, skammet jeg meg over mine egne følelser.

Jeg har alltid forestilt meg at jeg skulle få mange barn. Jeg tok det nok forgitt at det skulle klaffe med en gang, på første forsøk. Både mamma og søsteren min ble gravide uten engang å planlegge. Min siste nevø, en atpåklatt, var et «uhell» . Det var ikke i tankene mine at det skulle ta så lang tid. At jeg skulle vente, håpe og lengte. Skuffelsen da mensen kom, hadde begynt å bli forventet. Derfor var det et sjokk, da jeg fikk to streker på graviditetstesten. Jeg hadde forestilt meg at jeg skulle bli så glad. Jeg var jo villig til å gjøre hva som helst for å bli gravid. At jeg i stedet ble kjemperedd og usikker, gjorde at jeg ikke ville fortelle mine nærmeste om svangerskapet.  Men så fikk jeg snakket med jordmor.

Å se to streker på en graviditetstest kan gi stor glede, panikk  eller ambivalens. Et svangerskap kan være etterlengtet eller komme som en overraskelse. Fra dag én skjer det endringer i kroppen og humøret kan preges av hormonene som er i sving. Å ha kunnskap om hva som er normalt, hva man kan forvente og få besvart spørsmål man har omkring svangerskapet, bidrar til trygghet og mestring.

Jordmødre og jordmortjenesten er den eneste nødvendige helseaktøren i friske gravide kvinners liv. Forskning viser at kvinner som går til jordmor i svangerskapet har bedre helse, får friskere barn og flere naturlige fødselsutfall nærmere termin.

Jordmødre er eksperter på svangerskap!

En jordmor har bachelorgrad i sykepleie og 2 års videreutdanning til jordmor eller master i jordmorfag. Jordmor har kompetanse til å følge kvinner trygt gjennom svangerskapet. Det er ikke alltid like lett å vite hva man burde lure på som gravid, hva som er normalt eller hva man har i vente. I svangerskapsoppfølgingen vil jordmor gi deg informasjon og kunnskap, og støtte deg i forberedelsen til fødsel, barseltid og foreldrerollen.

Det er anbefalt å ha en samtale så tidlig som mulig i svangerskapet, fortrinnsvis før uke 12. På første konsultasjon vil det gjøres en rekke praktiske ting, som utfylling av helsekort, tas blodprøver, eventuelt andre nødvendige prøver, søke fødeplass, blodtrykksmåling og urinprøve. På første samtale snakker vi om livsstil og levevaner i svangerskapet, men det er også viktig å snakke om hva som er viktig for deg.

Videre i svangerskapsoppfølgingen gjøres undersøkelser for å kontrollere at svangerskapet utvikler seg som normalt, og at du og barnet har det bra. Det vil også gis råd og veiledning.

Kontinuitet

«Continuity of care» og «partnership» er viktige fenomener i jordmorfagerts grunnlagstenkning. Det er en glede å følge en gravid kvinne og eventuelt hennes partner gjennom et svangerskap. Jordmødre har tid og kunnskap. Å få gi kunnskapen vår videre, skape trygghet og se selvtilliten og morsrollen vokse, er fantastisk. Men livet er ikke alltid en dans på roser. Svangerskap kan også oppleves som en utfordring. Da er jordmor god å ha. En person å støtte seg til, en som kan lytte og gi råd, en fagperson som har møtt andre i samme situasjon. 

Svangerskapspenger

Mange gravide blir sykemeldt i løpet av svangerskapet. Det er ikke alltid at sykemelding er den riktige ytelsen fra NAV, men uten kjennskap til svangerskapspenger vil sykemelding ofte bli brukt. Svangerskapspenger en en stønad fra NAV til friske gravide med arbeidsoppgaver som utgjør en fare for barnet i magen. Svangerskapspenger kan brukes på samme måte som sykemelding, helt eller gradert. Den store forskjellen er at svangerskapspenger ikke tar av dine sykepengerettigheter som er begrenset i antall uker. Bruker man opp mye av sykepengerettighetene sine i svangerskapet, kan dette ha konsekvenser for tiden etter fødsel om det da er nødvendig med sykemelding da. Jordmor kan skrive tilretteleggingsplan og søke om svangerskapspenger, om arbeidsgiver ikke har mulighet til tilrettelegging eller omplassering.

Fødsel og tiden etter

Jordmødre har også kunnskap og erfaring med fødsel. Vi søker fødeplass, forbereder deg på fødsel og gir praktiske tips og råd for fødsel og tiden med et nyfødt barn.

Få kontinuitet i svangerskapsoppfølgingen fra private jordmødre

Jordmødrene ved Oslo jordmor og kvinnesenter tilbyr helhetlig omsorg gjennom svangerskapet og barseltiden. Vi følger nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorgen men ettersom vi er et privat helsetimbud har du mulighet til å få så mange ekstra kontroller og samtaler du selv har behov for. Vi legger vekt på kontinuitet, tid og kvalitet. Jordmoren du velger følger deg gjennom svangerskapet, kan komme på hjemmebesøk etter fødsel, gir ammeveiledning og tilbyr etterkontroll. Har du behov for ultralyd i løpet av svangerskapet kan dette gjøres hos våre gynekologer eller ultralydjordmor. Vi anbefaler våre fødselsforberedende kurs og barsel og ammekurs i løpet av svangerskapet. Kursene holdes i grupper eller individuelt om du foretrekker det.

Vi ser at kontinuitet i oppfølgingen, en god relasjon til jordmor og riktig kunnskap om svangrskap, fødsel og barseltid, gir trygghet. Velkommen til oss!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *