Gravid over 40 år

å bli gravid i 40 års alder

Gravid og over 40 år – her er en veiledning for deg

Det å være gravid og 40 år kan noen oppleve som mer utfordrende da alderen er høyre, energien kanskje ikke den samme som for en yngre kvinne og det innebær en del ekstra oppfølgning som er fint å være klar over. For de aller fleste er det å være gravid en spennende tid, men det kan også føre til bekymringer og spørsmål.

Hva med fertiliteten?

Med alderen synker også fruktbarheten gradvis, og dette gjelder spesielt etter fylte 35 år. Det betyr at du kanskje må prøve litt lengre tid for å bli gravid. Det kan være at du har færre egg tilgjengelig for befruktning og for deg som er mann kan superkvaliteten blitt redusert.

Er det noen risikoer forbundet med å være gravid og over 40 år?

Med alderen er det en økning i risiko for komplikasjoner. Dette kan være for eksempel:

  • Utfordring med å bli gravid
  • Spontanabort
  • Kromosomavvik hos foster
  • Svangerskapsforgiftning
  • Svangerskapsdiabetes
  • Høyt blodtrykk under svangerskapet

 

Undersøkelser og oppfølging:

Vi anbefaler deg å ta regelmessige svangerskapskontroller og undersøkelser for å sikre at både du og barnet ditt har det bra under graviditeten. Du vil også bli tilbudt ekstra undersøkelser, som for eksempel tidlig ultralyd og NIPT, for å vurdere risikoen for kromosom avvik hvis man ønsker det. NIPT som er en blodprøve i forhold til fosterdiagnostikk, kan tas etter graviditetsuke 10.

Du vil også bli anbefalt å ta en såkalt glukosebelastning mellom graviditetsuke 24 og 28. Dette for å avdekke om du er i grense for å utvikle eller har fått svangerskapsdiabetes. Dette er en blodprøve som tas først fastende og siden 2 timer etter du drukket en søt drikke.

Svangerskapskontroller

Når det gjelder svangerskapskontroller vil det være de samme som for alle gravide frem til slutten av graviditeten, da anbefales det kontroll med ultralyd på termindato dersom du ikke født før. Kontrollen som er anbefalt i de ulike graviditetsuker er:

6- 12: Tidlig helsesamtale, blodprøve og henvisning til det sykehus du ønsker føde

11-14: Tidlig ultralyd og ev. NIPT test på det sykehus du har fødeplass

18- 20: Rutine ultralyd på det sykehuset du har fødeplass

24: Svangerskaps oppfølgning hos for eksempel jordmor og glukosebelastning

28, 32, 36, 28 og 40 : Svangerskaps oppfølgning hos  jordmor

40: Overtids vurdering på sykehuset der du har fødeplass

dersom du vurderer ekstra kontroller kan vi anbefale deg ultralyd for en trivsel og vekstkontroll i uke 32 samt uke 36. Uke 36 vil du også da få bekreftet leie.

Støtte og informasjon:

Det finnes mange ressurser tilgjengelig for gravide uansett alder også for deg over 40 år. Du kan snakke med din jordmor, gynekolog eller fastlege for å få informasjon og støtte. Det å forberede seg er viktig, vi anbefaler deg og din partner å delta på både fødselsforberedende og barsel-/ ammekurs. Kunnskap gir trygghet og dere vil få en bedre opplevelse av fødsel og en finere start som nye foreldre.

Husk at du ikke er alene i situasjonen. Ta vare på deg selv og barnet i maven. Velkommen til å ta kontakt om du lurer på noe. Ønsker du oppfølgning i svangerskapet hos oss, les gjerne mer her. 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *