Hvorfor var det ingen som snakket om tiden etter fødsel?

Barseltid, privat kurs, amming, ammekurs, barselkurs, oslo jordmor og kvinnesenter

Din barseltid, opplevde du mange overaskelser? Som jordmor møter jeg mange kvinner etter fødsel og flere er overrasket over sin barseltid. Ukene etter fødsel kan oppleves som fantastiske, men også overveldende, og mange føler seg ikke forberedt. Min venninne med tre barn uttrykte det slik; «Da jeg var gravid med barna mine var det så mye fokus på svangerskap og fødsel. Men det var aldri noen som snakket om hva det hele handler om, nemlig tiden som følger etter en fødsel» .

Forberedelse til barseltiden?

Gravide kvinner i dag er flinke til å lese om svangerskapet, følger fosterets utvikling gjennom «uke for uke»- app, går på fødselsforberedende kurs og deltar på yoga for gravide. Det investeres mye tid i forberedelse på tiden man er gravid, på fødsel og innkjøp av utstyr til barnet. Men mange glemmer å mentalt forberede seg på det som skjer etter fødsel. Det er så lett å tenke på fødselen som «slutten». Ja, det er slutten på svangerskapet men begynnelsen på resten av deres liv. Selvfølgelig er det lurt å forberede seg på fødsel, da forberedelse og kunnskap kan ha stor innvirkning på fødselsopplevelsen, men det er også viktig å forberede seg på det fødselen fører til; en baby, en ny rolle, en ny tilværelse.

Noen vil kanskje spørre seg om hvor vanskelig det egentlig kan være å ha et nyfødt barn. Barnet skal jo stort sett bare sove og spise den første tiden. Og amming går vel av seg selv, det er jo noe av det mest naturlige i verden.

Barseltiden, en overveldende forandring

Det kan derfor komme som en overraskelse at det nyfødte barnet ikke har døgnrytme, at barnet kan ønske å bli lagt til brystet «hele tiden», at man kanskje ikke får dusjet før langt utpå dagen fordi barnet ikke vil ligge alene eller at overproduksjon av brystmelk på ingen måte er et luksusproblem. Kvinnekroppen er heller ikke slik den var før fødsel. Man kan være sår nedentil, har blødning i flere uker og sprengte bryst. Man oppdager kanskje nye sider ved seg selv og sin partner, og følelsene kan svinge fra fortvilelse til lykke i løpet av sekunder.

Jeg kan ikke forklare dere den intense følelsen man kan oppleve etter fødsel, hvor engstelig det går an å bli, sårbarheten og lykken som følger foreldrerollen. Men jeg kan gjøre dere forberedt på hva dere kan forvente av et nyfødt barn, hvilke behov barnet har, hvordan man steller en baby og når navlestumpen faller av. Jeg kan fortelle om de fysiske og psykiske endringene i mammakroppen og forklare prinsippene for en vellykket amming, slik at du kan legge til rette for at ammingen skal gå bra og vite hva du skal gjøre om du møter på utfordringer. Dette for at din barseltid skal oppleves enklere. 

Kunnskap gi trygghet. Vi på Oslo jordmor og kvinnesenter ønsker å gi dere kunnskap til å møte den fantastiske og sårbare barseltiden. Vi anbefaler alle gravide å tenke på tiden etter fødsel og ønsker alle velkommen til amme- barselkurs hos oss.

hilsen jordmor Henriette, Oslo jordmor og kvinnesenter

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.