Hva du trenger å vite om livmorhalsprogrammet

livmorhalsprogrammet

Livmorhalsprogrammet, også kjent som livmorhalskreftscreening, er en viktig del av kvinnehelseomsorgen. Dette programmet har som mål å oppdage tidlige tegn på livmorhalskreft og forhindre at denne alvorlige sykdommen utvikler seg til mer avanserte stadier. I Norge er det kreftregistret som administrerer programmet. Celleprøvene som blir tatt, blir registrert i et registre og fulgt opp dersom dette er nødvendig. Det kan for eksempel være en påminnelse til deg som glemmer å ta prøven etter anbefalinger. Du står selv ansvarlig for å bestille time for å utføre celleprøven. Du kan selv reservere deg for å være med i registret hos kreftregistret, og da vil du ikke få noen påminnelse dersom du glemmer å ta prøven.

Hvem bør ta livmorhalsprøve?

Alle med en livmorhals mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøve regelmessig. Hvor ofte det vil bli anbefalt, avhenger på svaret fra din sist tatte prøve eller om du har kliniske symptomer.

Hvis du er gravid, kan du ta prøven som vanlig i første trimester, eller anbefales det å vente til 6-ukerskontrollen etter fødsel. Kvinner som har sex med kvinner bør også ta celleprøve regelmessig. Det er HPV – infeksjon som årsaker nesten alle celleforandringer, og HPV kan overføres ved all typ av seksuell kontakt. Hvis du har byttet kjønn, men likevel har en livmorhals bør du også ta kontrollen som anbefalt.

Hva er kliniske symptomer?

Det er ikke alltid en celleforandring vil gi symptomer, derfor bør du regelmessig ta prøver. Dersom du har følgende symptomer bør du f sjekket deg en ekstra gang. Ikke vente med å kontakte noen som kan hjelpe deg.

  • Blødning ved  etter samleie
  • Uregelmessige blødninger
  • Blodig eller illeluktende utflod
  • Smerter i korsryggen
  • Vedvarende smerter i underlivet

Hva bør du tenke på før prøvetakning?

Mange gruer seg til en gynekologisk undersøkelse, og for noen er det å kle av seg nedentil ubehagelig.  I de til feller anbefaler vi deg å ha på en lang genser eller skirt denne dagen. Det er også lov å ha med noen du er trygg sammen med.

Du bør ikke ha menstruasjon den dagen når prøven skal tas. Det er også fint om du siste døgnet:

  • unnviker samleie
  • ikke har benyttet tampong
  • Ingen benyttelse av vaginale kremer eller medisiner

Hvor ofte skal en celleprøve tas?

Siden Norge nå analyserer for HPV, humant papilloma virus, er anbefalingen at du tar prøve som screening hvert femte år dersom du er negativ for HPV. Du bør alltid ta ny prøve, dersom det skulle oppstå noen av ovan nevnte kliniske symptomer før. Dersom du skulle være positiv for HPV, er det forskjellige anbefalinger i forhold til videre oppfølgning. Dette avhenger på både type HPV infeksjon, kliniske symptomer og eventuelle celleforandringer.

Hva kan vi tilby her på klinikken?

Vi kan hjelpe deg med å få tatt celleprøven. Du kan velge å gå til jordmor for kun en celleprøve eller til gynekolog som også vil utføre en ultralyd over livmor, eggstokker og eggledere i samme konsultasjon.  Etter behov følger vi opp deg videre, det kan for eksempel være ny kontroll med celleprøve eller en undersøkelse med koloskopi og biopsi dersom dette er anbefalt. Vi henviser deg videre til rett instans dersom det er behov for videre oppfølgning.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *