Kvinnedagen- gratulerer med dagen!

Kjære alle dere fantastiske kvinner. Gratulerer med dagen!

Dagen i dag er viktig. I dag har vi anledning til å stå sammen og rope høyt om situasjoner og politiske rammer som rammer oss kvinner.

I dag vil Oslo jordmor og kvinnesenter støtte oss til parolen «Barselrevolusjonen: Dette er vårt siste varsel, nå vil vi ha bedre barsel». Det er fantastisk at vi i Norge ikke trenger å tenke på at å føde skal være vår livs største risiko. I noen land er det nettopp svangerskap,fødsel og barseltid som er årsaken til at flest kvinner dør. Mødredødeligheten i Norge er blant de laveste i verden, og i 2015 var det kun fem mødre som døde per 100 000 levendefødte (FN 2017). Men det har ikke alltid vært sånn, for litt over 100 år siden var mødredødeligheten i Norge på nesten 900 per 100 000 levendefødte (Wangensteen mfl. 2003). Det er ikke ulikt situasjonen i Øst-Afrika i dag. Tallene viser at vi i Norge har hatt en formidabel utvikling og forbedring i svangerskap og fødselsomsorgen, og det under oss derfor at man nå tar sjansen på å sette barselomsorgen på spill.

Flere sykehus planlegger å redusere sine sengeplasser på barselavdelingen, sende kvinnene hjem raskere etter fødsel og la jordmødre i helsestasjonen ta over mye av barselomsorgen. Men per i dag er dette ikke satt i system. Det er for få jordmødre på helsestasjonene til å kunne gi et tilfredsstillende tilbud. Hva vil skje i tiden fremover? Vil kvinnene få tilstrekkelig oppfølging og hjelp? Blir observasjonen av mor og barn god nok? Vil antall kvinner som får fødseldepresjon bli økende og ammefrekvensen gå ned?

Vi håper anbefalinger fra eksperter på mor og barn samt ønske fra kvinnene selv, vil gjøre at vi sammen kan revolusjonere barselomsorgen. Vi roper høyt: «Dette er vår siste varsel, vil vil ha bedre barsel».

Jordmødrene hos Oslo jordmor og kvinnesenter

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *