AMMING STARTER MED ET ØNSKE OM Å AMME

amming, sugetak, melkeproduksjon, første time etter fødsel

 

Morsmelk er den perfekte ernæring for et spedbarn. Morsmelken er artsspesifikk, den inneholder aktive immunceller og antistoffer, og er lett fordøyelig. Morsmelk gir en beskyttende effekt mot infeksjoner, fremmer utviklingen av nervesystemet, reduserer risikoen for fedme, overvekt, noen typer kreft samt krybbedød. Amming reduserer mors risiko for brystkreft og utvikling av diabetes type 2, samt har amming positiv effekt på blodtrykket. Amming gir ikke bare helsegevinster for mor og barn, det er også veldig praktisk. Man har til enhver tid et perfekt sammensatt måltid, riktig temperert og raskt tilgjengelig.

 

 

Det er ingen tvil om at morsmelk og amming har mange fordeler.
Men noen vil ikke amme, noen kan ikke og noen får det ikke til.

 

Amming er ikke en indikator for egen eller andres evne til å være en god mamma. Det gagner verken mor eller barn, om fravær av amming skal gi dårlig samvittighet eller dårlig selvfølelse. Det kan være mange grunner til at en mamma ikke ammer, så vis respekt og ha tiltro til at andre kan gjøre gode valg for seg selv og sitt barn.

Livet blir heller ikke alltid slik vi hadde planlagt. På tross av et ønske, en plan og innsats for å oppnå et mål, kan livet ta en vending som gjør at vi må velge en annen vei. Slik kan det også være med ammingen. Ha gjerne en plan A og et ønske, men omfavn livets uforutsigbarhet. Kanskje må du gå for plan B eller kanskje må du gå via plan B for å komme til plan A.

 

 

Har du et ønske om å amme, skal jeg gi deg mine beste tips for at du skal lykkes

 

Morsmelken er som nevnt den beste ernæring du kan gi ditt spedbarn. For å legge best mulig til rette for en vellykket ammestart er det lurt å forberede seg, ha kunnskap og vie ammingen fokus og tid i begynnelsen.

Forberedelse

 

Start forberedelse til amming tidlig i svangerskapet. Opparbeid deg kunnskap. Gå gjerne på barsel og ammekurs. Les om amming og se filmer. Repeter det du har lært deg og snakk med jordmor. Invester i en god amme-BH uten spiler, varme ullinnlegg og eventuelt ammepute. 

Ha grunnleggende forståelse for hvordan morsmelken produseres, opprettholdes og hvordan du kan øke produksjonen, samt forstå hvordan du sjekker at barnet får tak i melken. Ammeproblemer er ofte forbundet med produksjon eller dietaket/sugetak. Eksempelvis vil et dårlig sugetak gi ineffektiv amming, som igjen gir dårlig stimulering av brystene, som igjen gir lite melk. Men ikke bare det, et dårlig sugetak er smertefult og kan gi sår på brystknoppene som igjen er en inngangsport for bakterier som kan gi brystbetennelse.

Med grunnleggende forståelse av melkeproduksjon og hvordan barnet skal få et godt sugetak, vil det også være lettere å motta ammeveiledning etter fødsel samt forstå hvordan man kan løse eventuelle utfordringer.

 

 

Produsere melk, opprettholde og øke produksjonen

 

For å lage melk, opprettholde og øke produksjonen, må hormoner frigjøres. For å stimulere til utskillelsen av de viktige hormonene er det nødvendig med hud-mot-hud kontakt, spesielt de første dagene /ukene. Det er også viktig med stimulering av brystene, fortrinnsvis med amming, men brystene kan også stimuleres med håndmelking eller pumping. Jo mer hud-mot-hud og jo mer stimulering av brystene, jo mer melk produserer du.

 

 

Barnet må få tak i melken

 

For å få et godt sugetak, hvor brystknoppen kommer tilstrekkelig langt inn i munnen (langt bak i ganen), slik at det ikke blir vondt og melken kan melkes ut, må barnet gape høyt. Du frister barnet til å gape og trekke nakken bakover, ved å klemme ut litt brystmelk og sikte brystknoppen mot barnets nese. Først når barnet gaper høyt, skal barnet trekkes mot brystet. Det er en vanlig feil å putte brystet inn i barnets munn, eller lirke brystknoppen inn i en halvåpen munn. Det er også viktig at barnet har sin mage vendt mot mors mage. Er det vanskelig å få fatt, kan brystet formes, men husk da på å forme brystet i samme retning som barnets munn. Se for deg at du skal spise en hamburger, det blir vanskelig å spise om hamburgeren står på høykant…

Riktig sugetak er en nøkkelfaktor for vellykket amming. Smerte i brystknoppen, at du kjenner at brystknoppen presses/klypes i barnets munn, er tegn på dårlig sugetak. Hekt da barnet av brystet ved å putte lillefingeren din inn i barnet munn, slik at vacuum oppheves, før du trekker barnet bort fra brystet for deretter å legge barnet til på nytt. Tilbakelent amming, hode i håndstilling/ modifisert klassisk vuggestilling og tvillingstilling, er gode stillinger å forsøke i begynnelsen.

 

 

Viktigheten av ammefokus etter fødsel og de første ukene

 

Rett etter fødsel har du en fantastisk mulighet til å dra nytte av hormonene i kroppen. Å ha fokus på melkeproduksjon og amming fra første stund, kan gjøre at du får en god start. Det første man kan gjøre for å øke sjansene for suksess, er å la barnet ligge uforstyrret, hud mot hud med mamma, den første timen etter fødsel. Da gir du barnet anledning til å finne veien til brystet selv.

Barnet vil som oftest ønske å die 8-12 ganger i døgnet og noen gjerne hver time. Det betyr at du kanskje ikke vil få tid til så mye annet i starten. I begynnelsen har man behov for å bli kjent med barnet , ammingen og sin nye rolle. Fokuser på dette og ikke still urealistiske krav til deg selv. La deg selv være nybakt mamma. Husk også på at du trenger mat, drikke og hvile.

 

 

Huskeliste for å lykkes med ammingen

 

 

  • Hud-mot-hud kontakt så mye som mulig, spesielt de første ukene.
  • Stimulere (amme) så ofte som mulig. La barnet selvregulere, det vil si at barnet får brystet så ofte barnet ønsker, minimum 8-12 ganger per døgn. Hvis barnet ikke dier, stimuler med håndmelking eller pumpe
  • God ammestilling. Vær avslappet i skuldrene. Husk at barnet skal trekkes inntil brystet, det er ikke brystet som skal puttes i barnets munn. 
  • Riktig sugetak. Mage mot mage. Brystknopp mot barnets nese. Barnet må gape høyt og trekke hodet bakover.  Mye bryst i munnen, slik at barnet ikke har trutmunn.
  • Involver partner. Inkluder partner i forberedelsen til ammingen. Ta partner med på kurs slik at partner også har kunnskap om hvordan man kan tilrettelegge for en god ammestart og hvordan hen kan avlaste mor.

 

 

 

Når problemer oppstår

Et lite problem kan utvikle seg til et større problem. Ammeproblemer er ofte årsaken til at kvinner slutter å amme før barnet er 6 mnd. De fleste ammeproblem kan forebygges. Be derfor om veiledning i starten. Om du opplever utfordringer med ammingen, få hjelp snarest. Kanskje er det bare en liten justering som skal til.

Oslo jordmor og kvinnesenter tilbyr ammeveiledning på klinikken i Pilestredet 15 A og vi kan komme hjem til deg for ammeveiledning. Ikke nøl med å ta kontakt!

 

 

 

Nyttige nettsider

Ammesjekkliste

Hvordan amme ditt barn- Informasjon fra helsedirektoratet

Bryst er best- kortversjon (film)

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *