Ammepolitiet

ammepolitiet, amme, ammeveiledning, amming, ammekurs, barselkurs, oslo jordmor og kvinnesenter

Innimellom skrives det i media om «ammepolitiet». Ofte er det jordmødre og helsesykepleiere som omtales i den sammenheng. Kvinner forteller om en opplevelse av tvang til å amme,  forventning fra helsepersonell og samfunn om at barnet MÅ ammes, og skam fordi man ikke får det til eller brystene ikke er sprutende melkefontener. Det er trist at nybakte mødre kjenner på følelser som tvang, skam og mislykkethet. Det er spesielt trist at disse følelsene kommer av noe vi helsepersonell har sagt (forhåpentligvis i beste mening).

Med tilstrekkelig kunnskap og informasjon skal man kunne gjøre et selvstendig og informert valg. Jeg ønsker å bidra til at gravide kvinner har et godt kunnskapsgrunnlag om amming før fødsel. Jeg ønsker at de skal kjenne til fordelene med amming for barnet og for seg selv. Og ikke minst kjenne til de rent praktiske fordelene (alltid tilgjengelig, varmt og perfekt sammensatt måltid, kortreist og miljøvennlig) . Men før jeg snakker om amming og gir informasjon, er det viktig å vite hva kvinnen selv tenker om amming, for ingen skal tvinges til å amme.

Amming starter med et ønske om å amme.

I svangerskapet bør man får god kunnskap om hva som stimulerer melkeproduksjonen, kunnskap om ammestillinger og dietak, og hvordan man på best mulig måte kan legge til rette for en vellykket amming. Har man denne kunnskapen tror jeg at veiledningen man får etter fødsel lettere kan mottas, og at rådene vil oppleves som velmenende og støttende, i motsetning til å oppfattes som kritikk.

Amming krever mye fokus i starten og det er tidkrevende. Er man forberedt på dette, vil det kanskje ikke oppleves like utfordrende. Men noen ganger blir det likevel ikke helt sånn man hadde tenkt og planlagt. På tross av ønske og innsats kan det likevel være at man av ulike årsaker ender opp med delamming eller flaskemating.  Dette burde på ingen måte få nybakte mødre til å føle seg mindreverdige som mødre eller føle skam.

Er du gravid og har et ønske om å amme har vi noen tips:

Hud mot hud-kontakt er viktig – gjerne så mye som mulig i de første dagene.

Husk hyppig amming. Barnet bør ammes minimum 8 ganger i døgnet, men gjerne mer.

Sitt godt når du ammer. Man bør sitte avslappet og i en posisjon som man kan holde lenge. Barna må også ha godt fatt om brystet.

Involver partner. At partner støtter opp omkring ammingen kan være avgjørende for om mor fortsetter med amming.

Oslo jordmor og kvinnesenter ønsker å gi dere kunnskap for å legge til rette for en vellykket amming. Velkommen til barsel- og ammekurs hos oss. Ikke glem å ta med din partner på kurs!

Vi tilbyr også ammeveiledning ved vår klinikk i Pilestredet 15A eller kan komme på hjemmebesøk.

For mer informasjon om ammestillinger, les denne artikkelen i plusstid hvor vi har bidratt som plusstid-eksperter

5 ammestillinger du kan forsøke

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *