Assistert befruktning for enslige 

Assistert befruktning for enslige

Er du alene og har vurdert assistert befruktning for enslige? Det er flere og flere kvinner som bestemmer seg for å ta saken i egne hender. Nå trenger du ikke lenger å reise til Danmark for å få hjelp til dette. Har du tenkt tanken en stund kan det være like greit å komme i gang med forberedelsene. Hele prosessen kan ta tid, både fordi det er lang ventetid på å få sæddonor og fordi det kan ta tid å bli gravid.  

Lover og regler 

Bioteknologiloven har nå åpnet for assistert befruktning for enslige kvinner også her i landet. For å regnes som enslig må du bo alene og ikke med en partner. Du må ha sivil status som enslig. Assistert befruktning skjer enten ved inseminasjon med sæddonor eller IVF (hvis det er indikasjon for det). Egget må stamme fra den enslige kvinnen. Kriteriene for å få assistert befruktning for enslige med sæddonor er: 

  • Kvinnen som skal motta assistert befruktning kan ikke være eldre enn 46 år. 
  • Godkjent barneomsorgsattest (dette søker man selv om hos politiet) og godkjenning fra lege. Dersom legen er i tvil om kvinnens omsorgsevne, kan legen be om en vurdering fra en instans bestemt av departementet. Etter å ha mottatt vurderingen, beslutter legen om kvinnen får behandling med assistert befruktning. Se helsedirektoratet for mer informasjon. 

Omsorgsevne

Når det skal vurderes om søkeren av assistert befruktning er egnet til å være forelder er det omsorgsevnen og hensynet til barnets beste som står sentralt i vurderingen. Det blir lagt vekt på om kvinnen er i stand til å ivareta barnets behov på en god måte som enslig. Det legges vekt på om kvinnen har god helse. Det er også relevant å se på kvinnens sosiale nettverk for å se om det finnes muligheter for avlastning i foreldrerollen blant annet. Et godt nettverk har også mye å si for tryggheten til barnet om mor skulle bli syk eller i verste fall dø. Stort sett gjelder de samme tingene som for et par som søker om assistert befruktning, men enkelte momenter vil bli lagt større vekt på hos en enslig kvinne enn hos et par. Den enslige kvinnen som benytter seg av assistert befruktning skal være klar over at sæddonoren ikke anses som far til barnet.  

Barn som har blitt til med sæddonor etter 1.januar 2021 har rett til å vite identiteten til den som har donert sæd når de fylle15 år. 

Hva kan vi hjelpe deg med? 

Hos oss kan du bestille en time til gynekologen vår for en infertilitetsutredning. Gynekologen sjekker fruktbarheten, eggreservene og om alt står bra til inne i livmoren. Det vil også kartlegges om du har regelmessig menstruasjon og eggløsning. Noen ganger kan det være aktuelt å starte hormonstimulerende behandling. Gynekologen vår henviser deg videre til sykehuset for assistert befruktning.  

Hos våre jordmødre kan du få tett oppfølging før, under og etter svangerskapet. Kanskje trenger du noen å prate med før du tar et valg om å bli mor helt alene? Våre jordmødre kan besvare mange av dine spørsmål og rådføre deg på veien. Du kan bestille jordmorsamtale  her . Under svangerskapet kan du få tett oppfølging med svangerskapskontroller. Vi tilbyr også tidlig ultralyd og NIPT-test som kan hjelpe med å få tidlige svar på om alt står bra til med barnet i magen.  

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *