Jordmor kan!

jordmors kan

Vet du alt en jordmor kan? De fleste tenker på jordmødre som noen man møter i forbindelse med fødsel, men det mange ikke er klar over er at jordmødre også har bred kompetanse på mange andre felt innenfor kvinnehelse. Vi jobber med kvinnehelse i et livsløpsperspektiv.  

I tillegg til svangerskapsoppfølging, fødselsforberedende kurs og fødsler gjør vi gynekologiske rutinekontroller med livmorhalsprøver, innsetting av spiral eller annen langtidsvirkende prevensjon og tester for kjønnssykdommer. Vi veileder i forbindelse med familieplanlegging og følger opp kvinner som har gjennomgått aborter. Under kan du se alt jordmor kan hjelpe deg med.  

Svangerskapskontroll  

Har du en positiv graviditetstest kan du kontakte oss slik at vi kan sette opp en plan for tiden fremover i svangerskapet. På den første kontrollen vil vi fylle ut helsekort for gravide og søke om fødeplass for deg. Vi tar alle nødvendige prøver og snakker med deg om alle normale forandringer du vil oppleve i et svangerskap, livsstil, kosthold og hva du kan forvente deg i tiden fremover. Jordmor er en god samtalepartner som vil lede deg og din eventuelle partner gjennom svangerskapet på en trygg og profesjonell måte. Dersom du av ulike årsaker ikke kan være i arbeid under svangerskapet, kan jordmor vurdere å søke om svangerskapspenger for deg. Vi tilbyr også ammeveiledning og etterkontroll etter fødsel. Vi tilbyr også fødselsforberedende kurs. Bestill svangerskapskontroll her. 

Ultralyd og NIPT-test  

Vi har en egen ultralydjordmor på klinikken vår. Gjennom henne kan vi blant annet tilby tidlig ultralyd i starten av svangerskapet. Mange ønsker dette for å kunne få en bekreftelse på at man er gravid, hvor langt man er på vei og om alt står bra til med den lille. Denne undersøkelsen gjøres fra graviditetsuke 6 og utføres i 2D. Fra uke 24 tilbyr vi også ultralyd i 3D og 4D. Det er flere faktorer som spiller inn for å få et bra bilde som for eksempel mengde fostervann, morkakens plassering og hvordan barnet ligger.  

Fra graviditetsuke 10, kan du også får utført NIPT test dersom dere ønsker dette. Dette er en test som avdekker om fosteret har trisomi 13, 18 eller 21. Les mer om NIPT-test her. 

Celleprøve 

Det anbefales at alle kvinner i alderen 25-69 år tar en celleprøve fra livmorhalsen hvert 3. til 5. år for å forebygge livmorhalskreft. Jordmødrene hos Oslo jordmor og kvinnesenter har lang erfaring med å ta celleprøver. Du trenger ingen henvisning. Ønsker du lese mer om hvorfor det er anbefalt celleprøve, se gjerne livmorhalsprogrammet på kreftregistrets nettsider. 

Prevensjonsveiledning 

Visste du at jordmor kan skrive ut prevensjonsmidler til deg? Er du i tvil hvilken prevensjon som kan passe deg? Jordmødrene hos oss veileder og hjelper deg med å finne hvilken prevensjon som passer for deg. Trenger du spiral eller p-stav setter vi inn dette for deg. Bestill time her.  

Testing for kjønnssykdommer 

Har du byttet partner eller hatt ubeskyttet sex? Da er et lurt å ta en sjekk for seksuelt overførbare sykdommer. Ulike kjønnssykdommer kan gi plager i underlivet som utflod, svie eller kløe, men man skal også være klar over at flere kjønnssykdommer ikke gir noen symptomer i det hele tatt. Hos Oslo jordmor og kvinnesenter kan du raskt få time hos jordmor for en kontroll. 

Vil du vite mer om ulike typer seksuelt overførbare infeksjoner, besøk vår blogg.  

Veiledning i bekkenbunnstrening 

Opplever du urinlekkasje, nedpress eller ubehag i underlivet? Har du svak bekkenbunnsmuskulatur og kommer ikke i mål med tradisjonelle knipeøvelser? Jordmor Karin har bred kunnskap om bekkenbunnstrening og er utdannet instruktør i hypopressiv metode som er en treningsform som styrker bekkenbunnen. Ta kontakt med oss for mer informasjon.  

Jordmorsamtale

En samtale med jordmor kan være aktuelt både for gravide og ikke gravide. Kanskje planlegger du å bli gravid alene og trenger noen å rådføre deg med? Eller har du spørsmål rettet mot fødsel og svangerskap før du vurderer å bli gravid? Har du gjennomgått en eller flere aborter og trenger en fagperson å prate med? Kanskje dere lever i partnerskap og er i ferd med å planlegge barn? Temaene du kan snakke med jordmor om er mange. Vi har tid til å snakke med deg om det du har behov for å snakke om. Time bestiller du her

Vi er der for deg som din kvinnehelsespesialist. Husk at jordmor kan!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *