Rosa Sløyfe-aksjonen – bli med å farg Norge rosa

rosa sløyfe

Har du lagt merke til den søte rosa sløyfen som dukker opp overalt i sosiale medier nå i oktober? Denne sløyfen markerer måneden hvor vi sammen retter fokuset mot brystkreft. I dette blogginnlegget skriver vi om hvordan dette rosa båndet symboliserer støtte, kunnskap og fellesskap i kampen mot brystkreft. Vi går gjennom hva Rosa sløyfe-aksjonen er, vi gir deg noen fakta om brystkreft og ser på viktigheten av forskningen som skjer på dette feltet.

Om Rosa Sløyfe-aksjonen

I år fyller Rosa sløyfe-aksjonen 25 år. Aksjonen er en verdensomspennende folkebevegelse som har sine røtter i USA, der kvinnene på begynnelsen av 1990-tallet krevde økt finansiering til brystkreftforskning. Fra den tiden av har organisasjoner, bedrifter og enkeltpersoner viet måneden oktober til å støtte Rosa Sløyfe-aksjonen. Målet er å vise solidaritet med de som er berørt av brystkreft, spre kunnskap om sykdommen, øke bevisstheten rundt den, og støtte livsviktig forskning på området. I Norge samarbeider Brystkreftforeningen og Kreftforeningen for å gjennomføre denne aksjonen. Hvert år har aksjonen forskjellige temaer det rettes fokus mot.

Fakta om brystkreft

Brystkreft, også kjent som cancer mammae, er når en ondartet tumor utvikler seg i brystkjertelvevet. Denne typen svulst oppstår når en gruppe celler i kjertelvevet mister evnen til å regulere seg selv. Disse cellene begynner å formere seg og vokse ukontrollert. Blant kvinner er dette den hyppigste kreftformen. De siste tiårene har forekomsten av brystkreft økt markant. I løpet av 2022 rapporterte Kreftregisteret 4224 tilfeller av brystkreft blant kvinner, noe som  markerte det høyeste antallet noensinne. Dette tallet er nesten dobbelt så høyt som i 1958. Heldigvis har det skjedd betydelige fremskritt siden 1950-tallet når det gjelder behandlingen av brystkreft. De som blir berørt av denne sykdommen i dag, opplever stadig bedre  overlevelsesrater, og for de som ikke blir friske, gir behandlingen muligheten til et lengre liv med sykdommen.

Vi snakker som oftest om kvinner når vi diskuterer brystkreft, men årlig diagnostiseres også 25-30 menn med denne kreftformen. Antallet tilfeller blant menn har dog holdt seg stabilt de siste femti årene.

Les gjerne vår forrige blogg om brystkreft og lær mer om symptomer, risikofaktorer og behandling av denne kreftformen.

Forskning på brystkreft – årets tema for Rosa Sløyfe

Stadig flere kvinner får brystkreft, men færre dør av det enn tidligere. Dette kan vi takke forskningen for. Hvis kvinner i dag ble gitt samme behandling som for 20 år siden, ville mange flere liv gått tapt. Mammografi, bedre diagnostikk og presis behandling har spilt en avgjørende rolle i økt overlevelse. Ni av ti kvinner som rammes i dag er i live 5 år etter diagnosen. Behandlingen har blitt mer målrettet, hormonbehandling reduserer tilbakefall, og nye medisiner gir håp for fremtiden. Likevel er det mer arbeid som må gjøres, og forskning er avgjørende for å forbedre behandlingen samt å øke overlevelse og livskvalitet for brystkreftpasienter. Rosa sløyfe-aksjonen støtter livsviktig forskning for pasienter og deres pårørende.

Nasjonalt nettverk for brystkreftforskning har en rekke studier gående innen klinisk forskning som man kan lese om her.

Spre kunnskap og farg landet rosa

Gjennom Rosa Sløyfe-aksjonen lærer vi om viktigheten av tidlig påvisning, viser vår støtte til de som er berørt av brystkreft og bidrar til å finansiere livreddende forskning. Sammen kan vi farge Norge rosa ved å dele kunnskap, oppmuntre til å delta i mammografiprogrammet og vise vår støtte til brystkreftpasienter. La oss fortsette å spre bevissthet og håp i kampen mot brystkreft.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *