HPV

HPV vaksinen kan du få tatt hos Oslo jordmor og kvinnesenter

Hva er HPV?

HPV er en forkortelse til humant papillomavirus og er en samlebetegnelse for flere typer av virus. Det omfatter så mange som ca 200 typer, men kun ca 40 av dem er seksuelt overførbare. Det er ikke alle av disse som kan årsake livmorhalskreft uten kun noen, disse kalles høyrisiko typer.  De fleste er ikke klar over at de er bærer av viruset, før de eventuelt fått vite dette i forbindelse med en celleprøve dersom HPV infeksjonen fortsatt er aktiv.

Hvordan overføres viruset?

Humant papillomavirus overføres ved seksuell kontakt. Det kan være utfordrende å beskytte seg mot smitte, men bruk av kondom anbefales alltid ved partnerbytte. Er du ikke vaksinert anbefales dette.

Kan HPV forebygges?

HPV-vaksinen beskytter godt, men ikke mot alle typer av viruset som kan forårsake livmorhalskreft. Ta derfor prøven selv om du er vaksinert. Vaksinen inngår nå i det nasjonale barnevaksineprogrammet. Det vil si at du blir tilbudt denne vaksinen i skolen. Vaksinen skal man helst ta før seksual debut, da HPV overføres via seksuell kontakt, den gis derfor allerede i barneskolen. Fra 2018 har både gutter og jenter fått tilbud av vaksinen , hvilket er veldig gledelig for å få redusert sjansen for krefttyper som HPV er årsak til.

Har du ikke tatt vaksinen? det er det ikke for sent å ta den nå, også etter  seksual debut. Det er ingen øvre aldersgrense for å ta vaksinen på eget ønske, men du må dekke kostnaden selv. Har du ikke fast partner, anbefales vaksinen absolutt, da den kan beskytte deg for de alvorligst HPV typer. Dersom du fått påvist en forandring ved en celleprøve , anbefales det også vaksinering, da men tror at det mulig kan være med å bekjempe HPV infeksjonen.

Hva analyseres når du tar en celleprøve, uten kliniske symptomer?

Prøven blir analysert for HPV (Humant Papillomavirus). Dersom viruset ikke blir påvist, anbefales neste prøve om 5 år. Man skal allikevel være observant på eventuelle nyoppståtte symptomer, selv om man kanskje nettopp testet seg og tenker at det er fem år til neste gang. Man skal også være litt mer påpasselig om man bytter partner og har ubeskyttet sex, mens hvis man er i et fast og monogamt forhold holder det å ta celleprøven hvert femte år, hvis ikke du får symptomer i mellom. Kliniske symptomer er for eksempel uregelmessige blødninger, blødninger etter samleie, unormal utflod eller vedvarende smerter i underlivet. Det kan være flere årsaker til disse symptomene, men det er viktig å utrede. Husk at ingen prøve er 100% sikker.

Dersom du er positiv for HPV , sjekkes også cellene som blitt fanget opp på den samme prøven. Les gjerne mer om celleprøve her.

Ta HPV vaksinen hos oss

Du er velkommen til oss for å ta hpv vaksinen. I forkant til første time, vil du få en resept for uttak på apotek. Det er tre vaksiner som anbefales, innenfor 1 år.

Du kan lett bestille time for vaksine her.

 

velkommen!

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *