Feil med livmorhalsprøven?

#sjekkdeg

Etter at TV2 viste sitt program «Norge-bak fasaden» mandag 9. januar 2023, har vi fått mange henvendelser fra kvinner som har tatt celleprøve hos oss og lurer på om det kan være noe feil med livmorhalsprøven.

Kan prøven være feiltolket? Kan jeg ha livmorhalskreft uten å vite det? Det er forståelig at man blir redd  og usikker. Dersom du har fått beskjed om at prøven er normal og du ikke har noen problemer med underlivet er det aller størst sannsynlighet for at alt er i orden.

Celleprøven man tar er en screeningsmetode som er god på oppdage mye, men ikke alt. Man har de siste årene begynt å sjekke om kvinnen er bærer av hpv viruset i stedet for å se etter celleforandringer. For kvinner over 34 år ble dette innført i primærscreening for alle fra 2022. For kvinner mellom 25 og 34 har det vært at man først har vurdert cellene i mikroskop, og dersom man ser noen avvik, sjekkes den for hpv virus. Nytt for året er at fra 1. januar 2023 får alle kvinner over 30 år hpv screening. Fra juli 2023 vil man bruke hpv screening for alle.

HPV SCREENING

HPV infeksjon er tilstede i over 99% av alle tilfeller av alvorlige celleforandringer som kan gi livmorhalskreft. Derfor vil dette være en mer sikker måte og oppdage de kvinnene som er i risikosonen for å utvikle alvorlige celleforandringer. Disse kvinnene vil da følges opp med tettere prøver.  Det er også sånn at veldig mange av oss er bærer av hpv virus uten at vi har noen symptomer. I de fleste tilfeller gir ikke dette livmorhalskreft. Du kan lese mer om hpv-screening her.   

#Sjekkdeg og #kjennetter

Kreftforeningen har de siste årene hatt fokus på to ulike kampanjer; #sjekkdeg og #kjennetter.

#Sjekkdeg-kampanjen oppfordrer kvinner til å ta jevnlige celleprøver. #Kjennetter setter fokus på at vi skal kjenne etter hvordan vi har det og ta forandringer i kroppen på alvor. Med tanke på underlivskreft er det viktig å følge med på endringer som blødning etter sex, endret blødningsmønster, blødning etter klimakteriet eller smerte/trykk/ ubehag i underlivet.

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge livmorhalskreft er å ta celleprøven jevnlig. Det er anbefalt å gjøre dette hvert tredje eller femte år. Ta en ekstra sjekk dersom du får symptomer. Har du symptomer og har tatt en celleprøve som er normal,  bør du allikevel ta en sjekk hos en gynekolog.

Trenger du å ta en celleprøve kan du bestille tid for celleprøve hos en av våre jordmødre her. Ønsker du en gynekologisk sjekk med ultralyd og celleprøve bestiller du time til vår gynekolog her.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *