Vaginisme

Få raskt time hos våre kvinnelige gynekologer. Du behøver ingen henvisning.

Vaginisme og underlivssmerte

Smerter og ubehag i underlivet kan være et komplekst bilde og kan deles inn i flere undergrupper. Vaginisme, vulvodyni og vestibulitt.  Mellom 3-15 % opplever smerter i vulva, alle typer.  

Om dette skal undersøkes er det viktig å ha god tid og det er ikke alltid mulig å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse ved første kontroll.   

Vaginisme 

En smertefull spenningstilstand i bekkenbunnsmuskulaturen. Ved forsøk på å føre inn tampong, ved samleie eller gynekologisk undersøkelse kommer det ufrivillige sammentrekninger av muskulaturen i skjeden. Det er ikke viljestyrt. Noen opplever smerter kun i starten av et samleie, så går det over underveis. Smerten kan så komme tilbake etter samleie og vare i flere timer eller dager etterpå. Om dette skjer flere ganger kan samleie bli vanskelig å gjennomføre, fordi en gruer seg til smertene.  

Sekundær vaginisme kan være en følelse av tranghet og tørrhet i vagina etter langvarig smerte i vulva. 

Vulvodyni 

Kronisk smerte i vulva og, eller i kjønnsleppene. Vulvodyni brukes som et samlings begrep for vulvasmerter av sviende og brennende karakter, uten funn av spesifikke årsaker, med mer enn 3 måneders varighet.  

Smerten kan være lokalisert til et spesielt område, over klitoris eller baktil ved inngangen til vagina, eller mer generalisert til hele vulva. Noen ganger er det ikke så lett å sette fingeren på hvor smerten er, mer diffust.  

Vestibulitt

kronisk smerte i vestibulum, området rundt inngangen til skjeden.  Dette området har en ekstra ømfintlig slimhinne med mange sensoriske nervefibre. Noen har økt tetthet av nervefibre.  

Behandling trenger ofte flere spesialiteter og samarbeid mellom disse. Det kan for eksempel være en gynekolog, fysioterapeut og sexolog eller psykolog sammen. Noen osteopater jobber også ekstra med dette.  

 

Hvor sitter smertene og ubehaget, hvor lenge har det vart og er symptomene uprovosert eller kun ved kontakt eller innføring av for eksempel tampong eller ved samleie. Når oppstod dette første gang og har du en egen teori? Er det andre sykdommer som kan virke inn på dette, fra tarmen, andre smertetilstander i kroppen, nakke/skuldre. Er det overgrep eller dårlige seksuelle opplevelser i historien, har du hatt spiseforstyrrelse? Det er viktig å gå igjennom historien og å utelukke infeksjoner, sopp-, bakterie- eller urinveisinfeksjoner. Eller kjønnssykdommer.  

For mye vask i underlivet er ikke bra. Såpe og vann kan tørke ut slimhinnene og huden. Bruk av p-piller kan føre til lavere østrogennivå og dette påvirker slimhinnene.  

Årsaker til smerter kan være en infeksjon, en inflammasjon, nervesmerter, celleforandringer, smerter etter en skade/traume eller hormonforstyrrelser, for å nevne noen. Overbehandling med reseptfrie soppkurer og antibiotika kan også gjøre vondt verre. 

 

Ta kontakt med en av våre gynekologer om du ønsker undersøkelse og trenger hjelp.  

Gynekolog midt i Oslo

Du er velkommen til oss uavhengig av hvor du bor. Du trenger ingen henvisning. Vi holder til midt i Oslo sentrum, ved Tinghuset. Eventuelt parkering i sentrum parkeringshus. Bestill time he