Celleforandringer

Over 25 000 norske kvinner får hvert år konstatert unormale celler i livmorhalsen ved livmorhalsprøve. 

Alle celleforandringer er ikke kreft eller forstadier til kreft, og de aller fleste kvinner som får konstatert dette blir friske. 

Forandringene kan også komme av betennelse forårsaket av for eksempel sopp, virus, bakterier eller andre mikroorganismer. 

Hva er celleforandringer? 

Ordet «celleforandringer» dekker både utvikling av unormale celler og forstadier til livmorhalskreft. Forstadier til livmorhalskreft kalles også dysplasier, og det finnes flere stadier av disse. Livmorhalsprøven kan vise lette eller alvorlige celleforandringer. 

Selv ved alvorlige celleforandringer er det ikke sikkert at det ubehandlet vil utvikles kreft. Først når celler som er forandret trenger gjennom slimhinnen, snakker vi om livmorhalskreft. 

Lette og alvorlige celleforandringer 

 Ved lette celleforandringer kan det være tilstrekkelig å se tiden an og ta en ny livmorhalsprøve etter cirka et halvt år.  Ofte forsvinner disse celleforandringene av seg selv.

Ved alvorlige celleforandringer i livmorhalsprøven, blir du henvist til gynekolog. For å kunne vurdere celleforandringenes omfang, foretar gynekologen en kolposkopi. Det er en undersøkelse der gynekologen studerer livmorhalsens slimhinne ved hjelp av en spesialkikkert og gynekologen tar små vevsprøver, som så undersøkes i mikroskop.  

Hvis vevsprøven viser alvorlige celleforandringer (ikke kreft), må du behandles kirurgisk («konisering»). 

 

Husk at du kan bestille time for celleprøve hos jordmødrene ved Oslo jordmor og kvinnesenter #sjekkdeg 

Kilde: https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/ 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *