Kolposkopi og biopsi
Kolposkopi og biopsi
Når du har tatt en celleprøve som påviser celleforandring og/eller positiv HPV, kan det bli aktuelt å undersøke nærmere og ta vevsprøver. Dette kalles kolposkopi og biopsi. Kolposkopi kommer fra gresk og betyr: kolpo = vagina og skopia = observere. Det er et mikroskop som forstørrer opp bildet og gjør det lettere å oppdage avvik eller atypiske områder på livmorhalsen. Gynekologen bruker også forskjellige væsker for å få frem forandringer tydeligere. Dette gjør det lettere å ta vevsprøver målrettet. Biopsi er det samme som en vevsprøve.
Når anbefales det å gjennomføre en kolposkopi og biopsi?
Kolposkopi og biopsi utføres ved celleforandringer og/eller etablert HPV-infeksjon. Med kolposkop kan vi vurdere livmorhalsen, skjeden og ytre kjønnsorganer. Biopsien hjelper oss å sette en sikker diagnose og gir oss informasjon om videre behandling og oppfølging. Vi følger retningslinjene for HPV-screening i Livmorhalsprogrammet fra Kreftregisteret.
Hva er forskjellen mellom celleprøve og kolposkopi?
Celleprøven tas med en myk børste mot nedre del av livmorhalsen. Celleprøven vurderer HPV-infeksjon. Er den positiv vil også cellene undersøkes nærmere. Det finnes forskjellige grader av celleforandringer. Svaret på din celleprøve kan bli grunnen til at det blir anbefalt kolposkopi og biopsi.
Hvilke forberedelser er nødvendige?
- Det anbefales at du ikke bruker tampong, vaginal dusj eller har seksuell kontakt minst 24 timer før undersøkelsen
- Bruk heller ikke vaginalkuler eller kremer i vagina
- Du må ikke ha menstruasjonsblødning
Å utføre en kolposkopi og biopsi ligner en vanlig gynekologisk undersøkelse og tar kort tid. Gynekologen plasserer et spekulum i skjeden for å se livmorhalsen og livmorhalskanalen (som når man tar en celleprøve). Skjeden og livmorhalsen observeres med et spesielt mikroskop (kolposkop), og forstørrelsen kan være fra 6 til 40 ganger. Mikroskopet fanger opp små forandringer som ikke ses med det blotte øyet. Gynekologen bruker også forskjellige væsker, (eddik og Lugols væske) som synliggjør områdene med forandringer. Ved undersøkelsen tas små vevsprøver fra områder som skiller seg ut. Prøvene sendes til histologisk undersøkelse og avhengig av resultatet får vi en plan for videre oppfølging og eventuell behandling.
Gjør kolposkopi vondt?
Som andre gynekologiske undersøkelser, oppleves det forskjellig. Kolposkopet holdes utenfor skjedeåpningen. Prosedyren skal ikke være smertefull, men du kan kjenne noe når det settes lokalbedøvelse før vevsprøvene blir tatt.
Det er nødvendig å informere gynekologen om:
- Du er gravid, eller det er en sjans for at du kan være det. En graviditetstest bør da gjøres før kolposkopi.
- Du er allergisk mot noen medisiner eller lateks.
- Du har en blødningsforstyrrelse eller du tar blodfortynnende medisiner som for eksempel Albyl E.
- Du har blitt behandlet for en vaginal-, livmorhals- eller bekkeninfeksjon.
Resultatene og oppfølgning videre
2-4 uker etter undersøkelsen vil vi informere deg om resultatene og gi deg en plan for videre behandling og oppfølging.
Veien videre: vi vil følge deg opp inntil kroppen er fri for HPV-infeksjonen. I noen tilfeller skjer det at vi må henvise deg videre for såkalt konisering.