Fem vanlige spørsmål om ultralyd

Ultralyd for gravide

Mange gravide har spørsmål om ultralydundersøkelse. Når er egentlig det best tidspunktet å ta 3D ultralyd, er ultralyd farlig, hvem kan utføre ultralyd? Vi har snakket med ultralydjordmor Weronica Roksvåg ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

– Er ultralyd farlig?

Ultralyd er trygt for barnet, også om det gjøres flere ultralydundersøkelser i svangerskapet. Dog er det en forutsetning at ultralydundersøkelsen utføres av en person med ultralydkompetanse. Det er viktig at man forsikre seg om at den som utfører ultralyd har kompetanse i bruken av ultralyd, med tanke på ALARA begrepet (As Low As Resonably Achieveable). Dette betyr rett og slett at de grensene man har for stråledoser ikke er satt etter «så høyt som det er trygt», men «så lavt som rimelig mulig».

Weronica understreker også viktigheten av at vedkommende som utfører ultralyd har utdanning innen fosterutvikling, ultralydteknologi/ultralydteknikk og svangerskap. Uten denne kompetansen kan det gis inntrykk av at undersøkelsen som tilbys, er mer omfattende og gir flere svar om fosterets tilstand og utvikling, enn den faktisk gjør.

– Hvor tidlig kan jeg ta ultralyd og hva kan man se?

Ultralyd kan gjøres fra uke 6. Det vil da gjøres en vaginal ultralyd, som vil si at man får en ultralydprobe i skjeden, i motsetning til abdominal ultralyd hvor man får en ultralydprobe på magen. Ved tidlig ultralyd kan graviditetslengden fastsettes, man kan se om fosteret ligger i livmoren og om det er flere enn ett foster. Årsaker til at mange ønsker ultralyd så tidlig i svangerskapet kan være for å få bekreftelse på graviditet, usikkerhet om svangerskapets lengde, blødninger, tidligere spontanaborter eller spørsmål om flerlinger. Ultralyd fra uke 6-11 utføres av gynekologene ved vår klinikk. Ultralydjordmor utfører ultralyd fra uke 11.

Hvorfor tar noen ultralyd mellom uke 11-13?

På dette tidspunktet har fosteret utviklet seg mer og det kan vurdere om fosterutviklingen er normal i forhold til svangerskapslengden. Skulle det oppdages avvik, henvises man til fostermedisinsk avdeling på sykehuset. Det er en fordel å oppdage fleringsvangerskap tidlig, da disse svangerskapene krever en tettere oppfølging. Weronica forteller at mange opplever at det er for lenge å vente til rutineultralyden for å få vite noe om fosterutviklingen, og at de derfor velger å ta ultralyd i første trimester.

Hva er sjansene for at alt er bra med barnet i magen når jeg kommer til rutineultralyd?

98% av alle som kommer til rutineultralyd har et barn i magen med normal fosterutvikling.

Når er det best å ta 3D/4D ultralyd?

Ultralydjordmoren anbefaler at man tar 3D/4D ultralyd mellom uke 27- 32 uker. Er man gravid med tvillinger anbefales undersøkelsen omkring uke 24.

Weronica Roksvåg tilbyr ultralyd uke 11-13, ultralyd etter uke 14, og 3D/4 D ultralyd.

Har du behov for tilvekstkontroll, har spørsmål om barnets leie eller gått glipp av rutineultralyd på sykehuset, bestiller du enkelt time hos Weronica på oslojordmor.no.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Gratis introduksjonskurs Onsdag 1.6.22 kl. 20:00 – 20:30

hypopressiv bekkenbunnstrening

  • Styrker bekkenbunn
  • Styrker indre kjernemuskelatur
  • Passer for alle
Bli med å lær om teknikken som er et alternativ til tradisjonelle knipeøvelser!