Ultralyd når jeg ikke er gravid?

Kvinnelig Gynekolog hos Oslo jordmor og kvinnesenter

Gynekolog Cajsa Stina Dyning er en av våre gynekologer ved Oslo jordmor og kvinnesenter. Hun har tidligere jobbet ved Kvinneklinikken Höglandssjukhuset Eksjö i Sverige samt ved Rikshospitalet i Oslo. Hun har vært godkjent spesialist i gynekologi siden 2014. Hos oss tilbyr hun gynekologisk kontroll, infertilitetsutredning og ultralyd for gravide.

At gravide får én eller flere ultralydundersøkelser i løpet av et svangerskap er de fleste kjent med, men hvorfor tar gynekologene ultralyd på ikke-gravide kvinner?

Cajsa Stina forteller at hun nesten alltid gjør en vaginal ultralyd i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse. Ved en gynekologisk undersøkelse ser gynekologen på vulva, undersøker vagina og livmorhals, etterfulgt av palpasjon hvor hun kjenner over livmor og eggstokker og avslutningsvis tar en ultralyd. Vaginal ultralyd vil si at man får en ultralydprobe/ultralydstav inn i skjeden. Med ultralyd undersøkes livmoren, livmorslimhinnen, eggstokker og gynekologen se hvor kvinnen er i sin menssyklus.  Egglederne sees ikke om de er normale, har man derimot en skade eller betennelse, kan man se egglederne. Med ultralyd kan gynekologen også vurdere om en spiral er plassert riktig, om kvinnen har muskelknuter i livmoren eller cyster på eggstokk.

Ultralydundersøkelse er også en viktig del av en infertilitetsutredning.

Gynekologen vurderer livmoren og livmorhulens form. Med hjelp av kontrastvæske kan man se om egglederne er åpne. Også eggreserver blir vurdert. Man kan ikke se alle eggene, men man kan se de egg som har begynt å modnes for eggløsning. Det er væske blærer (eggposer) vi ser og de telles. Dette kalles Antral follicle count (AFC). AFC avspeiler din totale eggreserve. For å få best mulig vurdering av eggreserven er det ønskelig å gjøre ultralydundersøkelsen etter mens, men før eggløsning.

Til slutt minner gynekolog Dyning om at kvinner mellom 25-69 år anbefales å ta celleprøve hvert 3. år samt søke hjelp ved symptomer og plager. Uten symptomer er det ikke nødvendig med en regelmessige gynekologiske undersøkelser, men hun anbefaler kvinner å gå så hyppig at de føler seg trygge. Brukes hormonbehandling i overgangsalder anbefaler hun at man har en årlig gynekologisk kontroll.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *