Spiral: innsettelse og uttak

Spiral

 

Spiral

Spiralen ser ut som en "T", og er laget av mykt plastmateriale. Det finnes to ulike typer spiral, hormonspiral og kobberspiral. Spiral kan brukes av de fleste kvinner også hos unge kvinner som ikke født barn og etter graviditet i ammeperioden. Spiral er en sikker prevensjonsmetode og kan sitte på plass i 3-5 år. Selve innsettelsen tar ca 5-10 minutter og oppleves for de fleste som litt ubehagelig men ikke direkte smertefullt. 

Hormonspiralen inneholder kun det ene kvinnelige kjønnshormonet gestagen (progesteron)  det samme type hormon som finnes i minipiller.

Gestagen er et kunstig fremstilt progesteron. Hormonspiralen inneholder altså ikke østrogen, og det avgis små mengder gestagen som primært virker i livmoren. Kun små mengder går over i blodbanen. Hormonspiralen er et av de sikreste prevensjonsmetoder og gir lite bivirkninger hos de aller fleste. Denne prevensjonsmetoden kan anbefales alle kvinner i fruktbar alder som ønsker en trygg og sikker prevensjonsmetode. Spiralen kan også brukes av kvinner som ikke har født. Den kan også brukes av ammende kvinner og anbefales  til kvinner som plages av store og rikelige menstruasjoner.

Virkningsmekanisme: Progesteronet gjør at det dannes tykt slim i livmorhalsen som hindrer sædcellene i å nå fram til livmoren og gjør livmorveggen tynn og tørr, slik at den blir uegnet til å ta i mot et befruktet egg, eggløsningen kan påvirkes, men de fleste har normale eggløsninger. 

Blødningsmønster: De første 0 – 3 månedene er det vanlig med mellomblødninger og spottings med hormonspiral får de fleste mindre og sjeldnere menstruasjonsblødninger pga livmorslimhinnen er tynn og mange blir mer eller mindre blødningsfrie eller kun har litt sporblødning et par ganger i året.

Bivirkninger: Hos enkelte kvinner forekommer det i starten brystspenninger, depresjon, hodepine, og uren hud. For de fleste går disse over i løpet av de første månedene. Dersom du skulle oppleve andre bivirkninger ta kontakt med den som har satt inn spiralen.

Typer: Det finnes flere typer hormonspiraler, alle er i utgangspunkt lite hormoner sammenlignet med annen hormonell prevensjon. Mirena, er den som har mest hormon og motsvarer som om du skulle ta ca 12-15 p-piller i året, deretter kommer Kyleena som kan sammenlignes med ca 9 p-piller i året og Jaydess som 6 p-piller i året. Både Mirena og Kyleena kan være en god prevensjon i 5 år. Kyleena er noe mindre og godt egnet til deg som ikke født barn. Jaydess gir deg god prevensjon i 3 år og er også mindre i størrelse enn Mirena og Kobberspiral. 

Kobberspiral

På kobberspiralen er det tynn kobbertråd som ligger rundt spiralen og virkningsmekanismen til denne er at kobberet danner et "dårlig" miljø i livmoren som gjør at egg og sædcelle dør når de kommer inn der, kobberet gjør også at livmorslimhinnen blir tykkere og litt ''ekkel" og ikke egnet for et egg å feste seg. 

Blødningsmønster-

Man har sin menstruasjon som vanlig, siden slimhinnen i livmoren blir litt tykkere enn vanlig opplever de fleste at man kan få  mere mens og også noen ggr mere menssmerte. Har man lite eller normale blødninger kan man regne med å kanskje blø 1-2 dager lenger enn vanlig men er man plaget av mye mens og menssmerte er da hormonspiralen et bedre alternativ.

Nødprevensjon- Kobberspiral kan brukes som "nødprevensjon". Dersom man har hatt ubeskyttet samleie kan man sette inn en spiral innen 5 døgn for å ha en god beskyttelse mot graviditet.

Bivirkninger: Økte mensblødninger og menstruasjonsmerte.