Spiralinnsettelse

Spiral

 

SpiralHormonspiralen ligner en vanlig kobberspiral. Den ser ut som en "T". Hormonspiralen er laget av mykt plastmateriale. Forskjellen på en hormonspiral og en kobberspiral i utseende er at kobberspiralen har en kobbertråd rundt spiralbenet, mens hormonspiralen har en hormonsylinder rundt spiralbenet.

Hormonspiralen inneholder kun det ene kvinnelige kjønnshormonet gestagen (progesteron) forøvrig det samme hormonet som finnes i minipiller.

Gestagen er det kunstige fremstilte progesteronet. Hormonspiralen inneholder altså ikke østrogen, og det avgis kun små mengder gestagen som primært virker i livmoren. Kun små mengder går over i blodbanen. Hormonspiralen er et av de sikreste prevensjonsmetoder og gir lite bivirkninger hos de aller fleste. Denne prevensjonsmetoden kan anbefales alle kvinner i fruktbar alder som ønsker en trygg og sikker prevensjonsmetode. Spiralen kan også anbefales kvinner som ikke har født. Den kan også brukes av ammende kvinner. Dessuten anbefales hormonspiral til kvinner i overgangsalder som ofte har lange og rikelige blødninger.

Blødningsmønster: De første 0 – 3 månedene er det vanlig med mellomblødninger (ofte flere dager med blødninger enn blødningsfrie dager), de neste 3 – 6 måneder mer sjelden med mellomblødninger. Med hormonspiral blir noen få kvinner helt blødningsfrie og de resterende får sparsomme blødninger. Mange spør om det er farlig med et slikt blødningsmønster. Svaret er nei. Grunnen til at blødningene enten opphører eller blir sparsomme skyldes kort og godt at livmorslimhinnen som vanligvis bygger seg opp og blir tykk mot en menstruasjon går inn i en slags hviletilstand. Livmorslimhinnen holdes tynn og tørr og det blir ingen slimhinne å blø ut. Med hormonspiralen oppnås mindre menstruasjon og færre blødningsdager.

Virkningsmekanisme: Hindrer sædcellene i å nå fram til egget, gjør livmorveggen tynn og tørr, slik at den blir uegnet til å ta i mot et befruktet egg, eggløsningen kan påvirkes, men de fleste har normale eggløsninger. Hormonspiralen er sikker fra det øyeblikket den er satt inn. Hormonspiralen har heller ingen alvorlige bivirkninger.

Bivirkninger: Hos enkelte kvinner forekommer det i starten brystspenninger, depresjon, hodepine, og uren hud. Dersom du skulle oppleve andre bivirkninger ta kontakt med den som har satt inn spiralen.