Celleprøve

Det anbefales alle kvinner i alderen mellom 25 og 70 år å ta en kreftprøve fra livmorhalsen hvert 3. år. Livmorhalskreft er en av de vanligste dødsårsakene for kvinner på verdensbasis. Det oppdages ca 400 tilfeller her i Norge årlig. I motsetning til andre kreftformer er denne kreftformen virusbasert. Dette viruset kalles HPV. Viruset er seksuelt overførbart. HPV-viruset finnes i ca. 150 ulike varianter, og noen av disse virusvariantene forårsaker kjønnsvorter eller celleforandringer både hos kvinner og menn. 

CelleprøveLivmorhalskreft som oppdages på et tidlig stadium kan helbredes. Sykdommen starter ofte med små celleforandringer (forstadier til kreft) som du selv ikke kan oppdage. Det er nettopp disse forandringene som kan oppdages tidlig og hvor mulighetene for helbredelse er svært gode.

 

 

 

  Som regel er det ikke vondt å få tatt en celleprøve og det er gjort i løpet av få minutter. Er det lenge siden du har tatt en celleprøve eller dersom du opplever mellomblødninger eller blødninger i forbindelse med samleie. Bestill en time til jordmor hos Oslo jordmor og kvinnesenter idag. Dersom du ønsker få tatt ultralyd over livmor/ eggstokk/ eggledere i tillegg bestiller du time til gynekolog Mette. Jordmødrene og gynekologen har kort ventetid og du trenger ikke henvisning.

Les gjerne her:

http://sykepleien.no/2014/10/jordmodre-tar-celleprove

Bestill time