Utflod

utflod, bakteriell vaginose, sopp

Vaginal utflod, også kalt vaginalt sekret, er normalt. Utfloden lukter ikke vondt, og er slimete, melkehvit eller klar. Ved kontakt med luft oksyderer utfloden, og den farges gul. Er man gravid eller bruker hormonell prevensjon vil utfloden kunne være noen annerledes. Utflod skal ikke lukte vondt eller gi kløe. I så tilfelle kan det være tegn på sopp, bakteriell infeksjon eller seksuelt overførbar infeksjon.

 

 

Syklisk endring av utfloden

 

Utfloden forandrer seg gjennom menssyklusen. I dagene rett etter mens er det lite utflod. Deretter øker mengden og rett før eggløsning er sekretet glassklart (som eggehvite) og man kan trekke i utfloden ut mellom fingrene uten at det slipper. Etter eggløsning, slipper utfloden om den trekkes ut og konsistensen blir tykkere.

Om man ønsker å bli gravid kan man følge med på utfloden for å finne ut når man har eggløsning og har sex i denne perioden.

 

 

Infeksjoner i skjeden forandrer utfloden

 

 

 

 

Bakteriell vaginose

Den vanligste årsaken til forandret utflod er ikke en infeksjon, men en forstyrrelse i den innbyrdes mengden av bakterier, det vil si skjedekatarr eller bakteriell vaginose. Tilstanden skyldes at de normale melkesyrebakteriene er redusert i antall og er erstattet av økt mengde andre bakterier. En av de vanligste av bakteriene heter Gardnerella vaginalis, men det finnes også mange andre bakterietyper. Utfloden blir gråhvit, tynn og lukter fiskeaktig, særlig hvis miljøet i skjeden blir mer basisk, som hvis det er menstruasjonsblod eller sæd til stede.

Bakteriell vaginose er i utgangspunktet en uskyldig infeksjon som ofte forsvinner av seg selv, men den er blitt knyttet til alvorlige komplikasjoner dersom man får det under graviditet. Bakteriell vaginose behandles med antibiotika.

 

 

 

 

Sopp i underlivet

Soppinfeksjon med soppen Candida albicans fører til intens kløe i skjeden og tyktflytende, hvit, osteaktig utflod og sårhet rundt skjedeåpningen og i skjeden. Candida er vanligvis ufarlig og den lever naturlig på kroppen. Blir det for mye av denne gjærsoppen, fører det til betennelse i skjeden. Soppinfeksjon i underlivet oppstår ofte etter en antibiotikakur.

Soppinfeksjon i skjeden kan overføres til seksualpartner. Har begge soppinfeksjon, kan man smitte hverandre frem og tilbake, derfor bør begge behandles samtidig.

Sopp behandles med en tablett (vagitorie) som settes inn i skjeden i tillegg til å smøre en soppdrepende krem rundt skjedeinngangen. Behandlingen er reseptfri og kjøpes på apoteket.

 

 

 

Seksuelt overførbar infeksjon

Noen seksuelt overførbare infeksjon som trichomonas vaginalis, gonore og klamydia kan gi utflod. For mer informasjon les vår blogg om seksuelt overførbare infeksjoner.

 

 

 

Bestill time for testing av sopp, bakterier og seksuelt overførbare infeksjoner

 

Opplever du ubehag i underlivet som for eksempel svie, kløe og utflod? Har du byttet partner eller hatt ubeskyttet sex? Da er det lurt med en sjekk for sopp, bakterier og seksuelt overførbare sykdommer (SOI-test).

Hos Oslo jordmor og kvinnesenter kan du raskt får time hos jordmor for en kontroll.

Dersom du har plager som også omfatter smerter/ ubehag i magen eller tegn på herpes genitalis eller kondylomer, anbefaler vi at du bestiller time til en av våre gynekologer.

 

Kilder:

 

Sex og samfunn

Helsenorge.no

Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *