Seksuelt overførbare infeksjoner

soi, seksuelt overførbare infeksjoner, klamydia, hepatitt B, herpes genitalis, mycoplasma, trichomonas, gonoré,, kjønnssykdommer

Seksuelt overførbare infeksjoner, også kalt kjønnssykdommer, er infeksjoner med bakterie eller virus som smitter ved sex. Du kan minske risikoen for å få kjønnssykdommer ved å bruke kondom. Bruk derfor alltid kondom ved tilfeldig sex for å unngå å bli smittet av seksuelt overførbare infeksjoner.

Klamydia

Klamydia er en bakteriell infeksjon som smitter seksuelt. Det antas at 3-6 % av personer under 25 år har klamydia, de fleste uten symptomer. Det anbefales testing etter hvert partnerbytte med ubeskyttet sex. Klamydia kan gi bekkeninfeksjon hos kvinner og dermed øke risikoen for infertilitet, graviditet utenfor livmoren og kroniske magesmerter.

Symptomer på klamyda er smerte ved tissing, mellomblødninger, blødning etter sex og endret utflod. Noen opplever også smerte ved samleie eller kløe i underlivet.

Ved positiv klamydiatest anbefales behandling med antibiotika.

Mycoplasma

Genital mykoplasmainfeksjon skyldes bakterien Mycoplasma genitalium, og smitter ved ubeskyttet samleie. Bakterien har stor evne til å utvikle antibiotikaresistens og dette fører til at noen pasienter må gjennom flere runder med behandling. Det anbefales ikke å teste hvis man ikke har symptomer.

Selve bakterien, smittemåte, symptomer og følgetilstander har mange likheter med klamydia. Som ved klamydia, har også de fleste som er smittet med mykoplasma milde, diffuse eller ingen symptomer. Man kan bli smittet med både mykoplasma og klamydia samtidig. Ved symptomer og positiv prøve gis antibiotika.

Gonoré

Gonoré har stor global utbredelse, men har hatt liten forekomst i Norden de siste 25 årene. Gonokokker smitter ved direkte kontakt mellom slimhinner og  mikrober. Gonore kan smitte ved vaginalt og analt samleie, ved oralsex og under fødsel. Ubehandlet gonore kan gi bekkeninfeksjon hos kvinner og dermed øke risikoen for infertilitet, graviditet utenfor livmoren og kroniske magesmerter. Ved smitte til barnet under fødsel kan barnet få øyeinfeksjon.

De fleste som smittes med gonokokker, får symptomer i løpet av dager til få uker, men symptomene kan være milde og bli oversett. Symptomer kan være gul eller grønn utflod , blødning ved samleie, mellomblødninger og smerte ved tissing. Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer.

Gonoré behandles med antibiotika.

Trichomonas

Trichomoniasis er en infeksjon med parasitten trichomonas. Sykdommen er sjelden i Norge og gir utflod som kan forveksles med bakteriell vaginose. Trikomonas smitter ved samleie, og kan smitte til urinrør og skjede, men ikke til andre steder på kroppen. Ved symptomer gir tricomonasvaginitt en rikelig, tyntflytende, illeluktende, gulgrønn og skummende utflod, samt betente slimhinner i vagina og vulva. Infeksjonen kan også gi smerte ved vannlating. Antibiotika gis ved positiv prøve.

Syfilis

Treponema pallidum er bakterien som forårsaker syfilis. Syfilis har vært kjent i mer enn 500 år og har stor global utbredelse, særlig i u-land. Selv om tallet på smittede har vært økende de siste 10 årene, er sykdommen i dag sjelden i Norge. Uten behandling kan sykdommen på sikt angripe hjertet og kroppens nervesystem. ​Syfilis smitter ved seksuell kontakt, inkludert oralsex. Overføring gjennom sår i huden og kyssing kan forekomme, men det er sjeldent. Smitte fra mor til barn under svangerskapet kan forårsake døvhet, øyeforstyrrelser, knokkel- og leverskade. Tiden fra smitte til sykdom kan variere fra 10 dager til 10 uker, men vanligvis tar det ca. 3 uker.

Infeksjonen gir få symptomer i begynnelsen, noe som fører til at mange ikke vet at de er smittet. Primær syfilis er det første stadiet. Da vil du få et smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn (også kalt hard sjanker) der du har blitt smittet, for eksempel på penis, vulva, anus, fingre eller munn. Rutinemessig testes alle gravide.

Syfilis behandles med antibiotika.

HIV

Hiv er en kronisk virusinfeksjon. Viruset infiserer en type T-lymfocytter (CD4-celler), noe som ubehandlet på sikt medfører immunsvikt. Hiv smitter gjennom ubeskyttet sex og via blod. Smitte kan også overføres fra mor til barn under graviditet og fødsel. Få uker etter smitte vil 50-70 % av de smittede få symptomer på akutt hiv-infeksjon (primær hivinfeksjon). Symptomene varer ofte i 2-3 uker og kan minne om mononukleose eller influensa med halsvondt, feber, forstørrede lymfeknuter, utslett, hodepine og diaré. Etter dette går man over i en relativt symptomfri fase (latent hivinfeksjon) som kan vare i mange år. Ubehandlet vil infeksjonen etter varierende antall år føre til svikt i immunforsvaret.

Dersom testen tas på grunn av en konkret episode, kan den tas umiddelbart etter hendelsen og hvis negativ, gjentas testen 4 og 12 uker senere.

Med medisiner kan man leve et relativt normalt liv.

Hepatitt B

Hepatitt B er en leverinfeksjon forårsaket av hepatitt B-viruset. Viruset smitter via blod og annen kroppsvæske. Det kan smitte ved sex, ved bruk av brukte spørsytespisser, urent tatoveringsutstyr og fra mor til barn. Infeksjonen kan være så mild at forløpet er uten symptomer, og da trenger man ingen behandling. Andre ganger kan infeksjonen bli kronisk og i verste fall livstruende. Symptomer på hepatitt B er tretthet, nedsatt matlyst, smerter og ubehag, sykdomsfølelse, oppkast, mørk urin, gulskjær i huden og på det hvite i øynene.

Herpes genitalis

Herpesvirus er den vanligste årsaken til sår i underlivet og omkring 30% av den voksne befolkningen er smittet. Herpes genitalis er en seksuelt overførbar infeksjon og smitter ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Herpes genitalis kan smitte for eksempel ved vaginalt eller analt samleie og munnsex. Viruset  gir en livslang bærertilstand. For mer informasjon les vår tidligere blogg om herpes genitalis.

Kondylomer (Kjønnsvorter)

Kondylom er en ufarlig tilstand forårsaket av vorteviruset humant papillomavirus (HPV), hovedsakelig HPV-subtype 6 og 11. Disse subtypene forårsaker ikke kreft. I Norge er HPV den vanligste virusutløste kjønnssykdommen. Synlige vorter kan oppstå på hud og slimhinne på og rundt kjønnsorgan og i endetarmsområdet. Nyoppståtte vorter hos en person i et stabilt forhold behøver ikke å være tegn på utroskap fordi man kan utvikle synlige lesjoner lang tid etter man har blitt smittet.

Vortene pleier å forsvinne over tid uten behandling, oftest i løpet av et år. Ved behandling er målet at de synlige lesjonene forsvinner. Behandlingen innebærer enten å fjerne vortene mekanisk eller ved å stimulere immunforsvaret til å fjerne viruset.

Selv etter vellykket behandling kan vortene komme tilbake. Under svangerskap er det ikke uvanlig å få vorter. Det er fordi graviditet demper immunforsvaret. Vortene pleier å forsvinne etter fødselen og som regel er det ingen risiko for barnet.

 

Bestill time for testing av seksuelt overførbare infeksjoner

 

Opplever du ubehag i underlivet som for eksempel svie, kløe og utflod? Har du byttet partner eller hatt ubeskyttet sex? Da er det lurt med en sjekk for seksuelt overførbare sykdommer (SOI-test).

Hos Oslo jordmor og kvinnesenter kan du raskt får time hos jordmor for en kontroll.

Dersom du har plager som også omfatter smerter/ ubehag i magen eller tegn på herpes genitalis eller kondylomer, anbefaler vi at du bestiller time til en av våre gynekologer.

 

Kilder:

 

Sex og samfunn

Helsenorge.no

Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *