Hvorfor får noen hyppig soppinfeksjoner i underlivet?

Soppinfeksjoner er veldig vanlige. Omtrent 75% av alle kvinner får en soppinfeksjon ved minst en tilfelle i livet. Oftest rører det seg om en sopp som kalles Candida albicans, en gjærsopp. Enkelte soppinfeksjoner er oftest lette å behandle.

Problemer oppstår dog hos de ca. 5-8% av kvinnene i fertil alder som rammes av gjentatte soppinfeksjoner. (vanlig definert som minst fire infeksjoner per år). Gjentatt bruk av lokale soppmiddel kan gi lokal svie, kløe og smerte! Er du plaget av gjentatte soppinfeksjoner anbefales du derfor kontroll hos din gynekolog.

Man vet ikke riktig hvorfor man får soppinfeksjon. Sopp finns normalt i tarmen og hos mange også i skjeden som del av den normale foran, uten at det gir noen symptomer.

Gjentatt bruk av antibiotika rubber den normale floraen i skjeden og er en kjent risikofaktor for gjentatte soppinfeksjoner. Også kvinner med noen form av immunhemmende tilstand, f.eks. utilstrekkelig behandlet diabetes, graviditet og cellegiftbehandling, er kjente risikogrupper.

Du kan også ha nedsatt immunforsvar når du er på vei å bli syk eller hvis du stresser mye. Økt forekomst av atopisk eksem, allergi og astma har rapporterts i noen studier hos kvinner med gjentatte soppinfeksjoner. Man trur også at det kan finnes genetiske faktorer som påvirker immunforsvaret som kan ha betydning. Hormonella faktorer ser også ut å ha betydning.

Mange kvinner med gjentatte soppinfeksjoner lever et stresset liv. Ved måling av kortisol i saliv har man påvist at kvinner med gjentatte soppinfeksjoner lider av kronisk stress i høyre grad en friske kontroller. Man kan dog ikke si vad som gir vad; hvis økt stress gir fler soppinfeksjoner eller hvis soppinfeksjonen gir mer stress.

Hilsen gynekolog Stina, Oslo jordmor og kvinnesenter

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *