Oslo jordmor og kvinnesenter - Logo

Jordmordagen

jordmor kan

Jordmordagen er en internasjonal dag for å feire jordmødre og deres kompetanse.

De fleste tenker på jordmor som en person som bistår kvinnen/paret ved fødsel. På verdensbasis og historisk sett så har jordmor vært og er en viktig person for å gjøre fødsel og barseltid trygge for kvinnene og den nyfødte. Men visste du at jordmor kan og gjør mange flere ting som ikke er direkte knyttet til svangerskap og fødsel?

Jordmor er her i Norge en videreutdanning som sykepleier. Dvs at man først er sykepleier og deretter tar en videreutdanning på 2 år. Innholdet i denne utdanningen er kvinnens hele fertile alder med  graviditet og fødsel i hovedfokus. Men vi går også igjennom alle de ulike fasene i en kvinnes livssyklus- Fra pubertet og første menstruasjon til siste menstruasjon og klimakteriet. Alle livsfasene vi går igjennom kan for mange by på utfordringer og det kan påvirke oss både psykisk og fysisk.

Jordmor- ikke bare for deg som er gravid

Vi har mye kunnskap og fokus på prevensjonsmidler. Det er viktig at hver kvinne får hjelp til å finne rett prevensjon for henne. Vi legger inn og fjerner spiraler/p-stav.

Test av kjønnssykdommer- Har du symptomer på en kjønnssykdom som for eksempel, endret utflod, ubehag, kløe/svie? Eller har du hatt ubeskyttet sex med ny partner så anbefales det å ta en test da ikke alle får symptomer når man har fått klamydia.

Jordmor tar celleprøver fra livmorhalsen. Det anbefales at alle som har en livmorhals og er mellom 25-69 år sjekker dette jevnlig. https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/

Hypopressiv trening- Jordmor Karin har utdanning som hyporessiv trener. Hypopressiv trening en trening som styrker kjernemuskulatur og bekkenbunn. Det er en alternativ til vanlige knipøvelser og  mange opplever god bedring med tanke på urinlekkasje og symptomer på nedfall/fremfall.

Samtaler- Mange opplever at jordmor er en god samtalepartner. Vi tilbyr samtaler når du planlegger en graviditet, når du er ny gravid, før fødsel eller etterpå. Mange kommer også til oss for en prat hvis de er uplanlagt gravid og lurer på om de skal beholde graviditeten eller ta abort.

Jordmor for deg som er gravid

Svangerskap- Vi følger opp deg som er gravid. Hvis du ønsker så følger vi opp deg og babyen din hele svangerskapet. I utgangspunktet følger vi nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorgen https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/svangerskapsomsorgen/konsultasjoner-i-svangerskapsomsorgen. Ønsker du tettere oppfølging får du så klart dette.

Du er også hjertelig velkommen til oss for førstegangssamtale/konsultasjon så velger du selv etterpå om du ønsker videre oppfølging her, på din lokale helsestasjon eller hos fastlegen din.

Ultralyd- En ultralyd jordmor har tatt enda en utdanning innen ultralyd for å sjekke fosteret og at alt ser bra ut under graviditeten. Fra uke 6 i svangerskapet kan man se fosteret på ultralyd. Man bruker  ultralyd både for diagnostikk, for å se at alt er normalt og en del ønsker også 3D/4D for å se litt mer av babyen og kanskje få sett hvem den lille ligner på?

NIPT- Non invasive prenatal test. Når man er gravid inneholder blodet noen små fragmenter av foster DNA. Dette kan analyseres og man kan da sjekke om barnet har trisomi 13, 18 el 21.  Nipt er en blodprøve som kan tas fra graviditetsuke 10. Når du bestiller en time for NIPT vil det alltid tas ultralyd først for å sjekke at ting ser normalt ut og en blodprøve etterpå.

Kontroll etter fødsel- Vi anbefaler at alle som har født kommer til en sjekk etter fødsel. På denne timen snakker vi om fødselen og hvordan du har det nå som nybakt mamma. Vi tilbyr også en gynekologisk undersøkelse hvor vi ser på ev sting etter fødsel og sjekker at du har kontakt med musklene dine i bekken bunnen etter svangerskapet.

Oppfølging til gravide i arbeid- Vi jordmødre jobber også ut mot bedriftshelsetjenester. Vi jobber da med tilrettelegging for gravide- veileder leder og gravid på hva som er trygt å gjøre når man er gravid slik at den gravide kan få god tilrettelegging og stå lenger i jobb. Mange ganger blir gravide sykemeldt pga manglende tilrettelegging eller tilrettelegging som ikke fungerer. Vi hjelper også til med vurdering og eventuelt søke om svangerskapspenger der dette vil være riktig stønad.

Forberedelse til fødsel

Forberedelse til fødsel og amming- Våre jordmødre holder kurs om både fødsel og amming slik at du skal kunne være godt forberedt til denne opplevelsen/ tiden. Vi holder fysiske kurs på Ullevål sykehus. Vi har også interaktive onlinekurs som passer for alle uansett hvor du bor eller skal føde.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *