Jordmor kan kvinnehelse

kvinnehelse, soi, prevensjon, celleprøve, jordmor, spiral, p-stav, bekkenbunnstrening

Mange forbinder jordmor med fødsel og kanskje svangerskapskontroller, men visste du at jordmødre også er eksperter på kvinnehelse og seksuell- og reproduktiv helse? Flere av kvinnene vi er i kontakt med, forteller at de har valgt oss jordmødre fordi de ønsker å komme til en som har erfaring og god kjennskap til kvinnehelse og kvinnekroppen. Noen uttrykker også at de ikke ønsker å bruke fastlegen til underlivsrelaterte problemstillinger, opplever lang ventetid eller et mangelfult tilbud der de bor.

Jordmødrene ved Oslo jordmor og kvinnesenter tilbyr helsetjenester til kvinner i alle aldre. Vi ser at mange har behov for våre tjenester raskt. Hos oss trenger man ingen henvisning, du bestiller time via vår online booking og time får du raskt.

Prevensjon

Jordmødre kan skrive resept på alle prevensjonsmidler som utleveres fra apotek, til alle friske kvinner over 16 år. Du bestemmer selv hvilken metode du ønsker å bruke. Vi gir råd og veiledning slik at du kan finne det prevensjonsmidlet som passer deg og ditt behov.

Spiral /P-Stav

I tillegg til prevensjonsveiledning og muligheten til å skrive ut resept på prevensjon, tilbyr vi også innsettelse av spiral eller p-stav, om det er prevensjonsmiddelet du ønsker.

Spiral og p-stav er langtidsvirkende prevensjonsmidler som gir god beskyttelse mot graviditet. Du velger selv om du ønsker et alternativ med hormoner (p-stav eller hormonspiral) eller et hormonfritt alternativ (vanlig t-formet kobberspiral eller den kuleformede kobberspiralen Ballerine)

Abort

Har du tatt en abort eller vurderer å ta abort, men trenger noen å snakke med? Jordmødrene ved Oslo jordmor og kvinnesenter setter av god tid til at kan snakke om det du har på hjertet. Abort er selvbestemt. Vi kommer ikke med råd, men kan lytte, støtte, svare på spørsmål og gi kunnskap.

Ønsker du en abort, kan du ta direkte kontakt med ditt nærmeste sykehus. Du bestiller selv time til abort og trenger ingen henvisning.

Celleprøve

Det anbefales at alle kvinner mellom 25 og 69 år tar celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Celleprøven kan avdekke celleforandringer som kan være forstadier til kreft. Det finnes effektiv behandling for forstadier til kreft. Noen frykter at det er smertefullt å ta en celleprøve. Vi bruker en myk plastikkbørste, det er ingen klyping, stikking eller skraping involvert. De aller fleste kvinnene som kommer til oss merker knapt at vi tar prøven.

SOI test

Ved ubehag i underlivet som for eksempel svie, kløe og utflod, ved partnerbytte eller etter ubeskyttet sex er det lurt med en sjekk for seksuelt overførbare sykdommer (SOI-test).

Bekkenbunnstrening

Opplever du urinlekkasje, nedpress eller ubehag i underlivet? Opplever du det utfordrende å vite om du gjør knipeøvelser riktig? Vi kan undersøke din bekkenbunnsmuskulatur og gi veiledning i opptrening av muskulaturen. Det er viktig å trene også de musklene man ikke ser!

Hypopressiv trening er en treningsform for å få tak i de musklene som styrker bekkenbunnen. Ved hjelp av pusteøvelser i ulike stillinger, aktiveres kjernemuskulaturen og støttemuskulaturen som ligger rundt alle organer. Hypopressiv trening kan hjelpe ved blant annet ryggsmerter, urinlekkasje, smerte ved samleie og opplevelse av nedpress i skjeden. Hypopressiv trening kan også være en god hjelp for deg som opplever delte magemuskler etter svangerskap. 

Jordmødre kan kvinnehelse! Jordmødre bør være en naturlig del av kvinners friske liv, fra pubertet til overgangsalder.

Velkommen til jordmødrene ved Oslo jordmor og kvinnesenter

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *