Hvordan føles det når det ikke gikk denne gangen heller? Når hver menstruasjon blir en skuffelse.
Det å gjentatte ganger oppleve at man ikke blir gravid kan være en påkjenning for mange. Hvorfor blir jeg ikke gravid? Mange vil kanskje klandre seg selv og føle på mislykkethet. Det er helt naturlig å bli lei seg, skuffet og sint. For mange vil dette bli en stor påkjenning og et stort stressmoment. Det er mye som tyder på at stress gjør det vanskeligere for kroppen å bli gravid. Noen kan faktisk bli så stresset at de mister eggløsningen. En stresset kropp kan også ha større problemer med å ta imot et befruktet egg. Da havner man fort inn i en ond sirkel. Det er vanlig at det kan ta litt tid å bli gravid og det er mange ting som skal klaffe.
For at en kvinne skal bli gravid må kvinnen produsere en eggcelle og mannen må produsere friske sædceller. Eggcellen skal passere fra eggstokken og gjennom egglederen. Det er når dette egget frigjøres at paret må ha sex, det vil si i dagene rundt eggløsning. Mannens sædceller må kunne svømme opp i skjeden og livmoren for videre å treffe egget som ligger i egglederen. Her må egget befruktes og kunne feste seg i kvinnens livmorvegg.
Årsaker til at man ikke blir gravid
Det kan være flere grunner til nedsatt fruktbarhet hos kvinner. For ⅓ av de som sliter med fruktbarhetsproblemer handler det om at eggstokkene ikke frigjør eggceller regelmessig. En av de vanligste grunnene til dette skyldes en tilstand som kalles polycystisk ovarie-syndrom (PCOS).
En annen grunn kan være skadede eller blokkerte eggledere. Årsaken kan for eksempel være ubehandlet klamydia eller en annen form for infeksjonssykdom.
Mange venter for lenge før de prøver å få barn. Når man blir eldre begynner fruktbarheten gradvis å avta. En frisk kvinne på 30 år har omtrent 20% sjanse for å bli gravid hver måned, mens en kvinne på 40 vil ha mindre enn 5% sjanse for graviditet hver måned. Jo høyere alder jo mer sannsynlig er det at kvinnen må gjennomgå fertilitetsbehandling for å kunne bli gravid.
Så har man en tilstand som kalles endometriose hvor celler fra livmorslimhinnen (endometriet) begynner å vokse utenfor livmoren. Dette kan føre til sterke smerter og problemer med å bli gravid.
En annen årsak kan være livmorknuter, også kalt myomer. Disse kan hindre at et befruktet egg kan vokse i livmoren. Noen ganger kan det også hende at kvinnen produserer for lite av de to hormonene som gir eggløsning.
Vanskeligheter med å bli gravid kan også ligge hos mannen. Det kan skyldes lav sædproduksjon, sædceller som ikke er svømmedyktige nok eller noe som hindrer sædcellene å nå frem. Sykdommer, livsstilsvalg, skader og kroniske helseproblemer kan være noen av faktorene som fører til nedsatt fruktbarhet hos menn.
Hvordan kan du få hjelp?
De offisielle retningslinjene sier at de som har prøvd å bli gravide i ett år har rett til henvisning for å få hjelp og videre utredning. Hos Oslo jordmor og kvinnesenter kan dere få hjelp med å starte utredningen tidligere. Det er helt i orden å ta kontakt med oss etter å ha prøvd i seks måneder, hvis man føler behov for det. Da kan man starte utredningen med å utelukke en del ting. Hos gynekologen vil du først starte med en samtale. Deretter vil det tas en ultralydundersøkelse, blodprøver for videre analyse, samt en sædprøve av mannen. Er det indikasjon for det, kan det for eksempel være aktuelt med en form for hormonstimulering for å hjelpe kroppen til å produsere egg. Gynekologen vil også kunne hjelpe deg med en henvisning til videre utredning på sykehus hvis det er behov for det. På denne måten kan dere sette i gang utredningsprosessen tidligere og forhåpentligvis komme i mål raskere.