Hvordan øke sjansene for å bli gravid

Hvordan øke sjansene for å bli gravid og hva kan man gjøre for å påvirke kroppens fruktbarhet? For å øke sjansene for graviditet skal man blant annet tenke på å ha et sunt kosthold, en sunn kroppsvekt og unngå alkohol og rusmidler. Mange googler seg frem til ulike råd man kan følge for å oppnå graviditet. Mange av rådene er gode og noen er kanskje mer basert på såkalte kjerringråd. Når ønsket om å bli gravid er sterkt, er man ofte villig til å prøve alt man kommer over av tips og triks. Så lenge dette ikke er skadelig på noen måte, tenker vi at det går helt fint å prøve både kjerringråd og ulike stillinger i sengen som sies å påvirke selve befruktningen. Under vil vi gå gjennom ulike faktorer som kan påvirke fruktbarheten i positiv og negativ grad. 

Først av alt – noen forberedelser 

-Når man først har bestemt seg for å bli gravid må man slutte med prevensjon. Vær oppmerksom på at det kan ta litt tid før eggløsningen starter som normalt igjen etter lengre tids bruk av enkelte hormonpreparater. Har du for eksempel stått på p-piller i mange år kan det ta litt tid før kroppen gjenvinner normal syklus.  P-piller sitter lenger i kroppen mens etter en hormonspiral fjernes vil eggløsning normaliseres igjen i løpet av kort tid. Finn ut av hva som gjelder for deg. Våre jordmødre kan hjelpe deg med dette.  

-Kartlegg syklusen din. En gjennomsnittlig syklus varer i 28 dager, men her kan det være store variasjoner, alt fra 20 til 40 dager. En kvinne er fruktbar fra fem dager før til en dag etter eggløsning. Det vil si at eggløsningen skjer ca 12 til 16 dager før første menstruasjonsdag. Vi anbefaler å kartlegge dette i kalenderen på telefonen din eller ved å laste ned en syklus-app. 

-En annen viktig forberedelse er å starte med tilskudd av folsyre/folat, som er et vannløselig vitamin. Folsyre er viktig for dannelsen av nye celler og bidrar til å forebygge ryggmargsbrokk og andre nevralrørsdefekter hos barnet. Den anbefalte dosen er 400 mikrogram daglig. Det kan også være aktuelt å ta et tilskudd av jod, dersom du ikke til vanlig drikker flere glass melk om dagen, spiser egg og hvit fisk hver uke. 

Røyk og snus  

Røyking hemmer fruktbarheten hos både kvinner og menn. Ønsker du å bli gravid bør du stumpe røyken for godt, da den bidrar til å endre slimet i livmorhalsen og kan hindre sædcellene i å nå frem til egget. Risikoen for spontanabort øker også når man røyker. Mye tyder på at også snus gir dårligere fruktbarhet. Kutter man røyk og snus vil dette gi bedre vekst- og utviklingsmuligheter for barnet ditt.   

Alkohol og narkotika  

De fleste av oss vet at man ikke skal drikke alkohol under svangerskapet, men det anbefales også å unngå alkohol når man forsøker å bli gravid. Dette fordi risikoen for spontanabort øker og i tillegg kan alkohol redusere fruktbarheten. I perioden etter eggløsning bør du være ekstra påpasselig med alkoholbruk, da du kan ha blitt gravid i denne perioden. Narkotikabruk er direkte skadelig for fosteret og reduserer dessuten fruktbarheten.  

Overvekt og undervekt 

Det er mye som tyder på at både overvekt og undervekt kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Ved undervekt kan man få en lav fettprosent som kan gi en uregelmessig menstruasjonssyklus. I verste fall kan mensen utebli, som igjen fører til at eggløsningen opptrer sporadisk eller uteblir helt.  

For høy vekt kan påvirke hormonbalansen, stoffskiftet og eggløsningen vår. Med andre ord kan overvektige kvinner oppleve å ha eggløsning sjeldnere noe som igjen fører til vanskeligheter med å bli gravid. Man ser også at overvektige gravide kvinner kan ha lettere for å utvikle svangerskapsdiabetes, en tilstand som kan gi økt risiko for komplikasjoner under graviditeten og ved fødsel.  

Prøv å ha en sunn vekt som passer deg og din kropp.  

Kosthold 

Det er fordelaktig å ha et sunt og variert kosthold når man planlegger graviditet. Velg gjerne ren mat laget av gode råvarer. Sørg for å få i deg masse grønnsaker, spesielt grønne grønnsaker som er rike på folat/folsyre. Egg inneholder alt vi trenger av fett, proteiner og næringsstoffer (bortsett fra c-vitamin) og er supert å spise for å holde blodsukkeret stabilt og gir god metthetsfølelse. Linser og belgfrukter er fulle av fiber, mineraler og proteiner som kroppen trenger. Gode fettsyrer kan være olivenolje, avokado og nøtter, men tenk over mengden.  

Fysisk aktivitet  

Fysisk aktivitet er alltid positivt for kroppen vår og er intet unntak for deg som ønsker å bli gravid. Husk at det å være aktiv kommer i mange former. Man trenger ikke trene på et treningssenter, men kommer langt med en god tur ute i frisk luft. Gjerne ha litt tempo på gangen så du kjenner at hjertet får jobbet litt. Å få opp pulsen bidrar blant annet til økt blodgjennomstrømning, noe som er positivt for den som ønsker å bli gravid. Man skal være forsiktig med å overdrive treningen, da dette kan forstyrre de kvinnelige kjønnshormonene progesteron og østrogen som spiller en stor rolle for fruktbarheten.   

Medisiner  

Står du på faste medikamenter skal du oppsøke lege for å se om det er noen medisiner som eventuelt må endres eller avsluttes når du prøver å bli gravid. Det er selvfølgelig viktig at du skal behandles for eventuelle sykdommer, men noen medikamenter bør ikke brukes av gravide og kan være skadelig for fosteret. Vanlige og reseptfrie medisiner som Naproxen og Ibux kan faktisk hemme eggløsningen og i verste fall føre til tidlig spontanabort. Det finnes også enkelte legemidler som påvirker fruktbarheten i negativ grad hos både menn og kvinner. Unngå å ta naturlegemidler eller medisiner som ikke er klarert med legen din.  

Ikke vent for lenge 

Kvinnens mest fruktbare alder er mellom 20 og 25 år og allerede fra 30-årsalderen begynner fruktbarheten å synke. Fra 35 års alder går den enda raskere ned og når kvinnen har passert 40 vil det ofte være vanskelig å bli gravid. Risikoen for spontanabort øker også med alderen.  

Hva med mannen? 

For å øke mannens fruktbarhet gjelder mange av de samme tingene som hos kvinnen.  

-Sørg for et sunt og næringsrikt kosthold. Det finnes faktisk en studie fra 2012 som fant at et daglig inntak av valnøtter, hos ellers friske menn, så ut til å bidra til bedre sædkvalitet. Det var uvisst om dette gjaldt for menn som faktisk hadde fertilitetsproblemer, men det skader jo ikke å spise et par ekstra valnøtter om dagen. Om ikke annet smaker de godt og bidrar med en mengde gode næringsstoffer og sunt fett.  

-Vær fysisk aktiv, men ikke overdriv treningen. Hvis man er en ivrig syklist skal man faktisk prøve å begrense dette om ønsket er å bli gravid, da for mange timer(mer enn tre timer) med sykling kan gi midlertidig impotens hos menn.  

-Undersøk om det skal endres på eventuelle faste medisiner og hvilke medikamenter som kan påvirke sædkvaliteten i negativ grad.  

-Også mannens alder har betydning for fruktbarheten, jo eldre man blir jo mer synker kvaliteten på sæden.  

-En annen viktig faktor er dette med varme og sædkvalitet. Kanskje er det kjent for mange at sæden trives best i kjølige omgivelser? Det er jo derfor testiklene henger på utsiden av kroppen. I dagens samfunn blir man oftere eksponert for varme når man for eksempel har pcen på fanget, har på varmen i bilsetet eller kanskje er man glad i et langt varmt bad? Alle disse tingene kan føre til dårligere sædkvalitet, da temperaturen i testiklene øker.

Kontroll hos 0ss

Hos oss er du hjertelig velkommen til å bestille time hos en av våre jordmødre for en samtale rundt dette temaet eller hos vår gynekolog om du ønsker en undersøkelse av livmor, eggledere og eggstokker. Dette er spesielt aktuelt dersom dere har prøvd å bli gravide over tid uten og lykkes. Det kan også være aktuelt med en kontroll hos gynekologen dersom du har uregelmessig syklus eller fraværende menstruasjon uten at du er gravid.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *