Gravid som førtiåring

Å bli gravid som førtiåring, er ikke lenger uvanlig. Det er flere og flere som får barn i høyere alder. Da gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende på 60-tallet var 22,6 år har vi de senere årene sett at alderen øker mer og mer. I 2012 lå den på 27,9 mens i 2021 hadde gjennomsnittsalderen økt til 30,1 år. Det kan være mange fordeler med å bli foreldre i høyere alder, som for eksempel at man er mer moden og ofte har bedre økonomiske vilkår. Samtidig kan det å bli gravid i 40-årsalderen by på ulike utfordringer, noe vi går nærmere inn på i teksten under.  

Fertilitet og alder 

Vi kvinner er i vår mest fertile alder når vi er mellom 20 og 25 år. Etter dette synker fertiliteten gradvis. Er du rundt 30 år har man omtrent 20% sjanse for å bli gravid. Etter fylte 35 vil sjansene for graviditet være 10% og når vi har passert 40 er det omtrent 5% sjanse for å oppnå graviditet hver mnd.  

Endringer i kvinnens kropp 

Når vi blir eldre går kroppen vår igjennom noen naturlige endringer som kan gjøre det vanskelig for oss å bli gravide. Mengden eggceller reduseres ved alderen, noe som betyr at vi får færre egg og dermed også færre muligheter for befruktning. Eggcellens kvalitet synker også med alderen og kan inneholde uregelmessige antall med kromosomer, noe som igjen påvirker muligheten for å lage friske embryoer. Med økende alder kan menstruasjonssyklusen og eggløsningen bli mer uregelmessig, noe som gjør det vanskeligere å planlegge graviditeten. Ulike sykdommer som rammer reproduksjonssystemet vil også øke med alderen.  

Risikoer ved svangerskap i høyere alder 

Som nevnt over vil kvinnens kropp gå gjennom større forandringer med alderen som igjen kan påvirke fruktbarheten og gjøre det vanskeligere å bli gravid. Vi ser på noen av risikofaktorene: 

-Økt sjanse for å få endometriose . Dette er en tilstand hvor livmorliknende vev vokser utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen. Endometriose kan være veldig smertefullt og tilstanden kan gjøre det vanskelig å bli gravid. 

-Risikoen for spontanabort øker etter hvert som kvinnen blir eldre. Det er faktisk åtte ganger høyere risiko for en kvinne på 45 år enn for eksempel en kvinne på 20. Risikoen for spontanabort øker også når barnets far har høyere alder. 

Svangerskapsforgiftning – en tilstand som kan opptre etter uke 20 i svangerskapet. Den gir proteiner i urinen, økt blodtrykk og ødemer i kroppen til den gravide. Symptomene er ofte milde, men tilstanden kan bli veldig alvorlig hvis man går ubehandlet.  

-Under et svangerskap vil kroppens behov for insulin øke og hvis kroppen ikke klarer å produsere nok insulin kan man få svangerskapsdiabetes. Dette kan gi forhøyet risiko for komplikasjoner under graviditet og ved fødsel.  

-Er du gravid som førtiåring har du høyere sjanse for å føde barn med kromosomfeil enn kvinner i lavere fødselsalder. Risikoen for at barnet lider av downs syndrom ,  hjertesykdom eller andre arvelige sykdommer øker betraktelig når kvinnen har passert 40.  

-I høyere alder øker også sjansen for bekkenbunnsproblemer og risiko for å føde for tidlig. Mange av disse kvinnene opplever at barnet må tas med keisersnitt.  

Hva kan vi hjelpe deg med? 

Kanskje er det skremmende å lese om alle disse risikoene, men husk at de aller fleste vil gå gjennom et helt normalt svangerskap og normal fødsel, selv om de har passert 40.  

Vår gynekolog kan finne ut om kroppen din produserer nok egg og om alt står bra til i livmoren. Etter en utredning hos henne kan det eventuelt være aktuelt å sette i gang med hormonbehandling, noe som kan øke mulighetene for befruktning.

Hos oss kan du også komme til svangerskapskontroller. Våre jordmødre vil svare på dine spørsmål rundt graviditet og fødsel og ta alle nødvendige prøver. Ved å måle blodtrykk og proteiner i urinen kan vi avdekke tidlige tegn på svangerskapsforgiftning. Er du gravid som førtiåring har du som kjent større risiko for å få dette. 

Som nevnt tidligere er en av risikoene ved sen graviditet at barnet kan ha ulike kromosomfeil. Hos oss kan du få utført en NIPT-test som gjør det mulig å analysere fosterets DNA ved å ta en blodprøve av mor. NIPT står for Non-Invasive Prenatal Testing. Testen kan avdekke om fosteret har trisomi 13 (Patau syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) eller trisomi 21 (Downs syndrom).  

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *