Svangerskapskvalme

svangerskapskvalme

Svangerskapskvalme i tidlig graviditet er veldig vanlig. For de fleste gravide er det mest i starten ca fra uke 6 og det gir seg ofte fra uke 12-13. Dessverre er det enkelte gravide som opplever svangerskapskvalme gjennom hele graviditeten. Det å gå rundt og være kvalm er en utmattende tilstand og man må prøve seg litt frem for hva som hjelper for deg.  Noen kaster opp ganske mye og andre er bare kvalme. Mange gravide blir også mer følsomme for lukter og dette kan også fremkalle kvalme.

Hva kan man gjøre for at det skal bli bedre?

Hvile og sov det du kan. Tidlig i graviditeten jobber kroppen din på høygir med å lage babyen. Mange kvinner er veldig trøtte og har økt søvnbehov de første 3 månedene. Kvalmen blir ofte verre når man er sliten. Noen er mer kvalm på morgenen og andre blir kvalme på ettermiddag/kveld.  Så det å ha litt god tid på morgenen og kanskje legge inn en liten ettermiddagslur kan hjelpe.

Unngå å stresse da stress ofte forverrer kvalme.

Spis små måltider og prøv deg frem hva som funker for deg. Mange synes tørre, salte kjeks er bra. Oppkuttet frukt og grønnsaker som du kan gå og småspise litt gjennom dagen kan funke.

Drikk jevnlig- helst vann. Smaksett gjerne med sitron/agurk eller mynte. Suge på isbiter er det også mange som synes funker.

Mange med svangerskapskvalme opplever at man ikke har lyst på noen ting. Det er ingen mat som frister. Prøv allikevel å få i deg noe og det er som regel ikke farlig hvis det går noen dager med lite mat så lenge du får i deg nok drikke. Opplever du at du ikke får beholde noe av det du spiser/drikker og får dårlig allmenntilstand bør du kontakte lege eller legevakt. Hyperemesis er når kvalmen blir svært plagsom og du ikke får beholde noe særlig av det du spiser/drikker. Du kan lese mer om dette her.

Noen gravide kjenner bedring av akupunktur og seaband . Det er absolutt verdt å prøve hvis du er kvalm.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *