Sol og graviditet: Vær forsiktig og nyt sommeren trygt!

Å være gravid og sola seg

Sol og graviditet! Sommeren er her, og med den kommer sol og varme. For de fleste er dette en herlig tid, men for gravide er det ekstra viktig å ta noen forholdsregler når det gjelder soling. Som jordmødre og gynekologer møter vi ofte spørsmål i forhold til hensyn som bør tas når du er gravid. Vi ønsker gjerne gi deg økt kunnskap og noen råd for å møte den den solfylte tiden best mulig.

Hvorfor er gravide mer følsomme for solen?

Under graviditeten skjer det mange hormonelle endringer i kroppen. Disse endringene kan gjøre huden din mer følsom for solens UV-stråler. Du kan derfor bli solbrent raskere enn vanlig, og du har en økt risiko for å få pigmentflekker. I verste fall kan overdreven soling føre til mer alvorlige hudproblemer, som føflekkreft.

Hvordan kan du beskytte deg mot solen?

Det er viktig å beskytte seg mot solen både når du er gravid og når du ammer. Hverken du eller barnet ditt har godt av for mye sterk og varm sol. Her er noen tips:

  • Unngå å sole deg midt på dagen: Solen er sterkest mellom kl. 11 og 15. Prøv å være i skyggen i disse timene. Skyggen en varm sommerdag er deilig og du vil raskt merke at også i skyggen kommer brunfargen.
  • Bruk solkrem: Velg en solkrem med bredspektret solbeskyttelse (SPF 30 eller høyere) og UVA-beskyttelse. Påfør solkrem rikelig og ofte, minst hver 2. time, og mer hvis du svetter eller bader.
  • Dekk til: Bruk gjerne en stor hatt og solbriller for å beskytte øynene og ansiktet. Du kan også bruke tynne, løstsittende klær som dekker armer og ben.
  • Drikk rikelig med vann: Det er viktig å holde seg hydrert når du er i solen. Ta med deg vann og drikk regelmessig, selv om du ikke føler deg tørst.
  • Vær oppmerksom på varmen: Gravide er mer følsomme for overoppheting. Ta pauser i skyggen regelmessig, og unngå å være i direkte sollys for lenge av gangen. Har du mulig med et svalkende bad, vil både babyen i maven og din kropp oppst\katte dette.

Hva med solarium?

Solarium er frarådet for alle, men spesielt for gravide. UV-strålene fra solarium er like skadelige som UV-strålene fra solen.

Kan jeg bruke selvbruner når jeg er gravid?

Selvbruner er et trygt alternativ til soling. Det er imidlertid viktig å velge en selvbruner som er dermatologisk testet og fri for skadelige stoffer.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir solbrent?

Hvis du blir solbrent, kan du kjøle ned huden med en kald klut eller ved å ta en kjølig dusj. Du kan også bruke en fuktighetskrem som inneholder aloe Vera. Hvis du har mye smerte eller feber, bør du kontakte lege.

Viktig å huske i forhold til sol og graviditet:

  • Soling er ikke farlig for gravide, men det er viktig å ta forholdsregler for å beskytte seg mot solens UV-stråler.
  • Følg tipsene ovenfor for å unngå solbrenthet og andre hudproblemer.
  • Hvis du er usikker på noe, kan du alltid kontakte din jordmor eller lege.
Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *