Oppfølging i svangerskapet: Veien til en sunn graviditet
Oppfølging under svangerskapet er en viktig del av å sikre både morens og babyens helse. Denne prosessen innebærer regelmessige kontroller med jordmor eller lege som følger utviklingen av graviditeten, gir råd og støtte, og håndterer eventuelle komplikasjoner som kan oppstå. Her er en oversikt over hva som er anbefalt når du er gravid. Oppfølging når du er gravid er et frivillig men anbefalt tilbud. Det er viktig at du går til en du føler tillit for og kan føle deg ivaretatt hos og etter uke 24 hvor man også måler magen er det best med samme «måler» hver gang.
Kontrollene hos jordmor eller lege er først og fremst for å sjekke at svangerskapet utvikler seg normalt og for at vi skal kunne oppdager evt avvik tidligst mulig.
Første svangerskapskontroll
Vi anbefaler å ta en kontroll så tidlig som mulig spesielt hvis det er første gang du er gravid. Dette for å få snakket om forandringer som skjer i kroppen og hva du kan forvente.
Vi vil da sette en forventet fødselsdato basert på siste menstruasjon eller ultralydmåling. Fylle ut helsekort og gjennomgå din medisinske historie, inkludert evt tidligere graviditeter, medisiner og eventuelle kroniske sykdommer. Informere om fosterdiagnostikk/NIPT. Ta blodprøver for å sjekke blodtype, jern nivå, blodsukker og for infeksjoner som HIV, hepatitt og syfilis. Vi går også igjennom de ulike mulighetene du har i fht fødested og vi henviser til det sykehuset du ønsker å føde på og ultralydundersøkelser.
Man går også igjennom livstil og kost/treningsvaner.
Regelmessige kontroller
Etter den første konsultasjonen vil du ha regelmessige kontroller gjennom hele svangerskapet. Hyppigheten av disse kontrollene øker etter hvert som svangerskapet skrider frem. I utgangspunktet anbefales 9 kontroller inkludert 2 ultralyd.
Første kontroll i uke 6-10, tidlig ultralyd ca uke 12-13, rutine ultralyd uke 18-20, deretter kontroll uke 24, 28 32, 36, 38 og 40
Hensikten med disse kontrollene vil først og fremst være å se at alt utvikler seg normalt. Dersom man oppdager noe avvik anbefales tettere kontroller enten hos jordmor/lege i primærhelsetjenesten eller du henvises til spesialisttjenesten.
Under disse kontrollene vil jordmor/lege
- Måle blodtrykk for å overvåke for høyt blodtrykk eller preeklampsi.
- Måle livmorens størrelse og lytte til fosterets hjertelyd.
- Ta urinprøver for å sjekke for protein som kan indikere preeklampsi.
- Diskutere eventuelle symptomer eller bekymringer du måtte ha.
Spesielle tester og undersøkelser
I tillegg til de rutinemessige kontrollene, kan det være behov for spesielle tester og undersøkelser:
- NIPT Non invasiv prenatal test- blodprøve hos mor som sammen med en ultralyd kan avdekke om barnet har kromosom avvik. Du som er over 35 år får tilbud om denne testen fra det offentlige. Er du under 35 år og ønsker denne testen må du bekoste den selv. Les mer om NIPT her.
- Ultralyd : ca uke 12 og uke 18 Som gravid får du tilbud om 2 st ultralyd under svangerskapet. På disse undersøkelsene vurderes babyens utvikling og og man ser på organene og kan oppdage eventuelle strukturelle avvik.
- Glukosebelastning (uke 24-28): Test for å screene for svangerskapsdiabetes. Svangerskapsdiabetes er en form for diabetes som oppstår under graviditet og rammer kvinner som tidligere ikke har hatt diabetes. Tilstanden kjennetegnes ved forhøyede blodsukkernivåer og kan oppstå når kroppen ikke klarer å produsere nok insulin for å dekke de økte behovene som følger med graviditeten. Da det er få symptomer på svangerskapsdiabetes er det noen grupper som anbefales å sjekke for svangerskapsdiabetes. De som bør ta en glukosebelastning ser du her.
- Rh-immunisering: Hvis den gravide er Rh-negativ, tas det en ekstra blodprøve i uke 24 for å sjekke hvilken om barnet er rh positiv eller negativ.
Forebygging og helsefremmende tiltak
Oppfølging under svangerskapet handler også om forebygging og helsefremmende tiltak:
- Kosthold og ernæring: Jordmor/lege vil gi råd om et balansert kosthold rikt på nødvendige næringsstoffer som folsyre, jern og kalsium.
- Trening: Moderat trening, som gåturer, svømming og prenatal yoga, anbefales for å opprettholde god helse.
- Vaksinasjoner: Noen vaksiner, som influensavaksinen og kikhostevaksinen anbefales for å beskytte både mor og baby.
- Mental helse: Jordmoren du går til vil vurdere din mentale helse og gi støtte eller henvisninger ved behov.
Oppfølging ved komplikasjoner
Hvis det oppstår komplikasjoner under svangerskapet, kan det være nødvendig med hyppigere kontroller og spesialistoppfølging:
- Høyt blodtrykk/preeklampsi: Krever nøye overvåking og eventuelt medisinsk behandling.
- Svangerskapsdiabetes: Krever endringer i kostholdet og eventuelt insulinbehandling.
- Fostervekstproblemer: Kan kreve hyppigere ultralydundersøkelser for å overvåke babyens vekst.
Forberedelse til fødsel
Mot slutten av svangerskapet vil oppfølgingen fokusere mer på forberedelse til fødselen:
- Fødselsplan: Diskuter dine ønsker og forventninger rundt fødselen med helsepersonell.
- Fødselsforberedende kurs: Mange steder tilbys kurs som forbereder deg og din partner på fødsel og barselstid.
- Sjekklister: Helsepersonell kan gi råd om hva du bør ha klart til fødselen, som sykehusbag og nødvendige babyartikler.
Konklusjon
Regelmessig oppfølging i svangerskapet er avgjørende for å sikre at både mor og baby har det bra gjennom hele graviditeten. Ved å følge opp med helsepersonell, gjennomgå nødvendige tester og ta forebyggende tiltak, kan man legge til rette for en sunn og trygg graviditet. Husk at hver graviditet er unik, så det er viktig å kommunisere åpent med helsepersonell om dine behov og bekymringer.