Diabetes under svangerskap

Graviditetsdiabetes

Diabetes under svangerskap er en type diabetes som oppstår under svangerskapet. Denne tilstanden oppstår ofte rundt 24. uke av svangerskapet og forsvinner vanligvis etter fødselen. Selv om diabetes som oppstår under svangerskap også kalt svangerskapsdiabetes som regel forsvinner etter fødselen, øker det risikoen for at både mor og barn kan utvikle type 2 diabetes senere i livet.

Årsaker til svangerskapsdiabetes

Under graviditeten øker ditt insulin behov med ca 30%. Svangerskapsdiabetes oppstår når kroppen din ikke kan produsere nok insulin – et hormon som hjelper kroppen din med å kontrollere blodsukkeret. Hvis kroppen ikke klarer å produsere nok insulin får man en opphopning av sukker i blodet og man får forhøyet blodsukker.

Risikofaktorer

Noen kvinner har høyere risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes enn andre. Risikofaktorer inkluderer:

  • Overvekt før graviditeten
  • Tidligere historie med svangerskapsdiabetes
  • Familiebelastning med diabetes
  • Økt forekomst hos kvinner over 25
  • Tidligere fødsel av et stort barn (vekt over 4,5 kg)
  • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
  • Kvinner med afrikansk og asiatisk opprinnelse har økt risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes

Symptomer

Svangerskapsdiabetes forårsaker vanligvis ikke symptomer. Noen kvinner kan oppleve økt tørste og hyppig vannlating, men disse symptomene er også vanlige under graviditeten og er ikke nødvendigvis et tegn på svangerskapsdiabetes. Svangerskapsdiabetes medfør ofte at barnet vokser mer enn forventet og det oppdages  dermed avvik på en svangerskapskontroll, som bidrar til att det tas videre undersøkelse med å måle blodsukkeret ditt med hjelp av så kalt glucosebelastning.

Konsekvenser av ubehandlet svangerskapsdiabetes

Ubehandlet svangerskapsdiabetes kan ha konsekvenser for både mor og barn. Kvinner med ubehandlet svangerskapsdiabetes har økt risiko for høyt blodtrykk og preeklampsi. I tillegg øker risikoen for keisersnitt. For babyen kan ubehandlet svangerskapsdiabetes føre til for høy fødselsvekt, lavt blodsukker ved fødselen og økt risiko for overvekt og type 2 diabetes senere i livet.

Behandling og forebygging

Behandling av svangerskapsdiabetes fokuserer på å holde blodsukkernivåene innenfor normalområde og redusere risikoen for komplikasjoner. Dette kan inkludere endringer i kostholdet, regelmessig fysisk aktivitet og i noen tilfeller insulinbehandling.

Forebyggende tiltak for svangerskapsdiabetes inkluderer å opprettholde en sunn vekt før og under graviditeten, spise et balansert kosthold med lite raffinerte karbohydrater og regelmessig trening. En gåtur på 15-20 minutter etter måltid har en god effekt på blodsukkeret. Start også hvert måltid med å spise grønnsakene først da dette også har vist seg ha god effekt på hvordan blodsukkerstigningen er etter mat.

Da det er lite symptomer på svangerskapsdiabetes anbefales det at man tar et langtidsblodsukker ( hba1c) under første trimester og at du gjør en glukosebelastning når du er mellom uke 24-28 dersom du er i en av risikogruppene. Din jordmor eller lege vil henvise deg til dette og følge opp. Ønsker du å lese mer om svangerskapsdiabetes kan du gjøre det her.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *