Forberedelse til fødsel?

Forberedelse til fødsel

Forberedelse til fødsel er det nødvendig? Hvordan kan jeg gjøre det på best mulig måte?

Fødsel er en fysiologisk prosess og kroppen din kan dette. Forskning viser at kroppen jobber best når vi lar kroppen jobbe uforstyrret. Det viktigste under en fødsel er ro rundt kvinnen som føder og at hun, uforstyrret og fokusert, kan få lov å jobbe seg igjennom riene.

Hva er det som gir rier?

Det som gir rier er hormonet oxytocin. Oxytocin er avslappningshormonet eller «kjærlighetshormonet» vårt, det kroppen produserer når vi er avslappet og har det bra. Hud mot hud kontakt, en god lang klem og latter øker utskillelsen av oxytocin. Blir vi stresset og redde vil vi få økt adrenalinutskillelse i kroppen og dette vil hemme oxytocinet og gi dårligere rier. Vi må derfor etterstrebe god stemning og trygghet på fødestuen.

Det er en viktig faktor at du om mulig er avslappet og rolig under fødsel og «booster» oxytocinet så mye du kan. Ved å kjenne til prosessen med oxytocin og vite hva som skjer i kroppen under fødsel,  vil du sannsynlig ha lettere for å slappe av og kjenne på det som skjer i kroppen. Du vil takle  riene bedre! Riene er ditt hjelpemiddel for å få babyen ut og vi ønsker gode, sterke rier når man skal føde. Husk at mellom riene har du alltid en liten pause og riene er ikke forbundet med noen farlig sykdom. Det kan være fint å minne seg selv på at du er en frisk oppegående fødende kvinne, og ikke en pasient. Dette går over!

Når du har kunnskapen om dette vil det være lettere å jobbe med kroppen og du vil også kjenne at du har kontrollen. Dette vil også bidra til at fødselen går «lettere» og at du kan oppleve fødsel som mindre smertefull.

Din partner er også viktig i dette, at «hen» vet hva som kan gjøres for å underlette for deg. Er det din partner som er med under fødsel, er det topp å vise kjærlighet underveis. Det å bli tatt på under fødselsprosessen er positivt for både sterkere rier og smertelindring. Vi anbefaler at begge deltar på et fødselsforberedende kurs og får mer kunnskap i forhold til prosesssen og hva dere kan gjøre som bidrar til en bedre fødselsopplevelse.

Kunnskap er makt, delta på kurs

Kunnskap er makt og på våre kurs vil vi gå igjennom flere forskjellige tema som for eksempel hva som skjer i kroppen under fødsel. Tips til hva du/dere kan gjøre i de ulike fasene for å ha det godt. Når dere skal ta kontakt med sykehuset og hva man kan forvente når du kommer inn på sykehuset. Denne kunnskapen vil gi deg trygghet når fødselen starter og når du føler deg mer trygg jobber kroppen bedre.

Så hvis vi går tilbake til spørsmålet øverst i teksten om det er nødvendig med forberedelse til fødsel? Da er vårt svar JA!! Vi kan aldri vite helt hvordan fødsel blir, hvor lang tid det tar osv. Men med kunnskap om prosessen og hva du kan forvente vil du være tryggere og takle det som kommer på en bedre måte. Du vil føle mer kontroll og det øker sjansene for en god fødsel og fødselsopplevelse.

Vi holder kurs både på Ullevål sykehus og onlinekurs. På våre onlinekurs sitter dere komfortabelt hjemme i egen sofa og følger med på kurset der. Det er en interaktivt kurs og dere kan stille spørsmål underveis i kurset.  For å bli med på kurs, se tilgjengelige datoer her.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *