Latensfasen

Kvinnens anatomi før fødsel.

Latensfasen eller startfasen er første stadie i fødsel og din absolutt siste periode i 3 trimester. Snart er du mamma!!

Vi deler opp fødselen i to hoveddeler latensfase og aktiv fase. Her skal du få litt kunnskap og info om latensfasen og hva som kan være lurt å gjøre i denne fasen. Når du vet hva som skjer i kroppen er sjansen større for at du opplever at du får en positiv fødsel.

Hva skjer i kroppen i latensfasen?

Latensfasen i fødselen kan være en lang og utmattende periode, preget av uregelmessige rier og usikkerhet om når den aktive fødselen starter. Noen kvinner opplever at latensfasen er noen timer og for andre kan den være i 3-4 dager. Det som skjer i kroppen under latensfase er at livmorhalsen som til vanlig er 3-4 cm lang og relativt hard. Blir myk og kortere og begynner å åpne seg. Latens fasen er til livmorhalsen er «avflatet» og åpen for 4 cm. Da går man over i det som kalles aktiv fødsel som er når livmorhalsen åpner seg videre til 10 cm som er full åpning.

Latensfasen er preget av uregelmessige rier. Det vil si at det er ulikt hvor ofte riene kommer, hvor lenge de varer og hvor sterke de er. Etterhvert som fødselen går fremover vil riene øke på og bli både tettere og mer regelmessige.

Hva kan man gjøre for å gjøre denne fasen best mulig?

Hvile og avslapning: Prioriter å få nok hvile, det er ikke alltid man får sovet så mye men prøv å finn gode stillinger hvor du kan slappe av og kanskje slumre litt mellom riene. Hos veldig mange starter fødselen på natten- prøv å bli liggende og sove/hvile så lenge du kan.

Bevegelse og lette aktiviteter: Etterhvert som riene øker på er det mange som finner det lindrende å være i bevegelse.  Noen opplever også at ulike yogastillinger kan være godt. Prøv deg frem og se hva som passer for deg.

Varme og massasje: En varm dusj, bad eller bruk av varmeflaske kan lindre rygg- og magesmerter. Massasje av korsrygg og bekken kan også være avslappende.

Tens: Tens vil fungere godt for mange i denne fasen. Tens gir impulser som avleder smerteimpulsene og gir oftest best effekt jo tidligere man starter. Du kan lese mer om tens her.

Pust og avslapningsteknikker: Fokus på dyp, rolig pust kan bidra til å håndtere smerter og ubehag. Avslapningsteknikker som meditasjon eller mindfulness kan også være nyttige. Et av våre beste tips innfor fødsel er å legge et par minutter hver dag på å puste dypt og kjenne at kroppen slapper av og at du blir tung i hele kroppen. Pust gjerne inn på 4 sek og ut på 6 sek. Kanskje du etter å ha gjort dette en stund kan puste ut på 7-8 sek. Dette vil hjelpe deg å slappe godt av og da blir riene ofte mer effektive og når du er rolig og har fokus på pusten din vil de fleste takle riene bedre.

Spis og drikk regelmessig: Livmoren er en stor muskel som trenger mye energi for å kunne jobbe godt og gi gode rier. Fyll på med mat og drikke for å lade opp. Etter hvert som riene øker på får man ofte mindre matlyst så fyll på i denne fasen.

Når skal man kontakte sykehuset?

Når riene øker på og kommer mer regelmessig. Man pleier å si at når riene kommer 2-3 ggr i løpet av 10 minutter og varer ca 60 sek. Styrken på riene bør også være så sterke at du må jobbe deg igjennom og puste godt på hver rie. Det skal helst også ha vært slik i 1-2 timer slik at riene er godt etablert. De fleste kvinner klarer ikke å snakke eller konsentrere seg om noe annet en riene når de er godt i gang.

Ring alltid til sykehuset før dere drar. Husk at jordmor på sykehuset er der for dere så er det spørsmål eller du er engstelig kan du alltid ringe inn for å få veiledning og støtte. Har du lang vei til sykehuset vil dette også påvirke når du bør reise inn.

Rier, vannavgang eller blødning.

De aller fleste kvinner starter med rier så vil vannet gå etterhvert som livmorhalsen åpner seg og riene blir sterkere. Noen kvinner starter med at vannet går uten at man har noe særlig rier. Da skal du alltid kontakte sykehuset.  Det er veldig vanlig når riene starter at det kan komme litt blodblandet slim. Litt på papiret etter du vært på do feks. Men får du en ren frisk bløding skal du alltid ringe inn til jordmor for å få veiledning på hva du bør gjøre videre.

Ønsker du mer info om fødsel og de ulike fasene meld deg på et av våre fødselsforberedende kurs.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *