Prevensjon

Prevensjon -

Prevensjon

Den sikreste og enkleste måten å unngå kjønnssykdommer, er å benytte kondom. Kondomet er derimot ikke den sikreste metoden for deg å unngå graviditet.

Vi kan hjelpe deg med alternative prevensjonsmåter - Les mer om de forskjellige typene prevensjon her. Spiral -P-piller - P-stav - P-ring - Minipiller.

Spiral

 

SpiralHormonspiralen ligner en vanlig kobberspiral. Den ser ut som en "T". Hormonspiralen er laget av mykt plastmateriale. Forskjellen på en hormonspiral og en kobberspiral i utseende er at kobberspiralen har en kobbertråd rundt spiralbenet, mens hormonspiralen har en hormonsylinder rundt spiralbenet.

Hormonspiralen inneholder kun det ene kvinnelige kjønnshormonet gestagen (progesteron) forøvrig det samme hormonet som finnes i minipiller.

Gestagen er det kunstige fremstilte progesteronet. Hormonspiralen inneholder altså ikke østrogen, og det avgis kun små mengder gestagen som primært virker i livmoren. Kun små mengder går over i blodbanen. Hormonspiralen er et av de sikreste prevensjonsmetoder og gir lite bivirkninger hos de aller fleste. Denne prevensjonsmetoden kan anbefales alle kvinner i fruktbar alder som ønsker en trygg og sikker prevensjonsmetode. Spiralen kan også anbefales kvinner som ikke har født. Den kan også brukes av ammende kvinner. Dessuten anbefales hormonspiral til kvinner i overgangsalder som ofte har lange og rikelige blødninger.

Blødningsmønster: De første 0 – 3 månedene er det vanlig med mellomblødninger (ofte flere dager med blødninger enn blødningsfrie dager), de neste 3 – 6 måneder mer sjelden med mellomblødninger. Med hormonspiral blir noen få kvinner helt blødningsfrie og de resterende får sparsomme blødninger. Mange spør om det er farlig med et slikt blødningsmønster. Svaret er nei. Grunnen til at blødningene enten opphører eller blir sparsomme skyldes kort og godt at livmorslimhinnen som vanligvis bygger seg opp og blir tykk mot en menstruasjon går inn i en slags hviletilstand. Livmorslimhinnen holdes tynn og tørr og det blir ingen slimhinne å blø ut. Med hormonspiralen oppnås mindre menstruasjon og færre blødningsdager.

Virkningsmekanisme: Hindrer sædcellene i å nå fram til egget, gjør livmorveggen tynn og tørr, slik at den blir uegnet til å ta i mot et befruktet egg, eggløsningen kan påvirkes, men de fleste har normale eggløsninger. Hormonspiralen er sikker fra det øyeblikket den er satt inn. Hormonspiralen har heller ingen alvorlige bivirkninger.

Bivirkninger: Hos enkelte kvinner forekommer det i starten brystspenninger, depresjon, hodepine, og uren hud. Dersom du skulle oppleve andre bivirkninger ta kontakt med den som har satt inn spiralen.

-----------------------

P-piller

P-piller

Kombinasjonspillene inneholder både østrogen og gestagen.

Det finnes to typer kombinasjonspiller; 1) Monofasiske og 2) Trifasiske. De monofasiske p-pillene inneholder alle samme mengde hormoner. Til de monofasiske p-pillene tilhører; Yasmin, Marvelon, Microgynon, Follimin og Loette. De trifasiske p-pillene forsøker å etterligne de naturlige hormonsvingningene, slik at her inneholder tablettene forskjellig mengde av gestagen og østrogen. Når du bruker disse p-pillene settes den naturlige syklus ut av spill dvs. at du ikke har eggløsninger så lenge du tar p-pillene. P-pillene styrer menstruasjonssyklusen helt og holdent.

Virkningsmekanisme; Hormonproduksjonen hemmes, slik at du har ingen eggløsning, slimet i livmorhalsen blir tykt og gjør det vanskelig for sædceller å trenge gjennom, det ene hormonet (gestagenet) gjør slimhinnen i livmoren tørr og dermed uegnet til å ta i mot et befruktet egg.

Alle pillene tas i en bestemt rekkefølge og finnes i brett med enten 21 eller 28 piller. Dersom du anvender 21-pakningen tar du en pille hver dag i 21 dager, og deretter et opphold i 7 dager. Under tablettoppholdet vil du få en menstruasjonslignende blødning. Dersom du anvender 28-pakningen skal du ta en pille hver dag. De siste 7 pillene i 28-pakningen inneholder ikke hormoner og er såkalte sukkerpiller. Dersom du har pillebrett med 28 tabletter vil du få en menstruasjonslignende bløding når du tar de hormonfrie tablettene (sukkerpillene). Noen vil ha 28-pakningen fordi de synes det er enklere å ta en pille hver dag. Man kan også forskyve/utsette menstruasjonen med p-piller.

Mulige bivirkninger: Vektøkning, økt utflod, brystspenning, hodepine, uvelhetsfølelse, økt hårvekst, fet hud, tretthet og depresjon. Alvorlige bivirkninger: P-piller gir en viss økt risiko for blodpropp. 

Fordeler: Høy sikkerhet, mindre menstruasjonsplager og regelmessige blødninger. Ulemper: Kan gi bivirkninger som nevnt ovenfor og må huskes hver dag.

 --------------

P-stav

Det finnes kun en type på det norske marked –Nexplanon.
Den inneholder kun ett av de kvinnelige kjønnshormonene – gestagen (progesteron). Det er en liten plaststav på størrelse med en liten fyrstikk – fire cm lang og 2mm tykk. Metoden er egnet for deg som trenger sikker langtidsprevensjon, og som ønsker et østrogenfritt alternativ.

P-staven består av et mykt plastmateriale. Det er en liten hormonstav som settes direkte inn under huden på innsiden av overarmen, fortrinnsvis på den armen du ikke skriver med. 

 

 

Applisering av emla plaster før innsettelse av P-stav

Sett på EMLA plasteret 2 timer før innsetting av p-stav. 

Appliser begge plasterene omhverendre.

Staven settes inn 8-10 cm over «kulen» som er ovenfor albuen på den ikke dominante armen.

 

Sett på EMLA plasteret 2 timer før insetting av p-stav.

Staven settes inn 8-10 cm over «kulen» som er ovenfor albuen på den ikke dominante armen.

P-staven settes inn mellom første og femte dag i menstruasjonssyklus. Den skal fjernes eller byttes etter tre år. Kvinnen har altså prevensjon i 3 år. Dette regnes for å være nesten like sikkert som sterilisering.

Virkningsmekanisme: Hemmer eggløsning, påvirker slimet i livmorhalsen, slik at det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Fordeler: Sikker prevensjon i 3 år. Eggløsning kommer raskt tilbake etter bruk, slik at du kan bli raskt gravid etter at den er fjernet.

Ulemper: Uregelmessige menstruasjonssyklus. Eventuelt kan menstruasjonen bli helt borte. P-staven må legges inn og fjernes av jordmor eller lege.

-----

P-ring

(Inneholder både østrogen og gestagen)

Det finnes kun en type på markedet – NuvaRing. Den inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene - østrogen og gestagen, men i mindre mengder enn i p-piller. Den består av et mykt plastmateriale som settes inn i skjeden. Den er 5,4 cm i diameter og 4 millimeter tykk. P-ringen klemmes sammen mellom pekefinger og tommel og settes inn i skjeden. Det er ikke viktig hvordan den er plassert i skjeden, bare den settes inn slik at det føles komfortabelt. Her frigis det hormoner jevnt i de tre ukene den skal sitte inne. Etter 3 uker skal ringen tas ut av skjeden og kastes. Du skal da ikke ha noen p-ring der de neste 7 dagene, og i de dagene du ikke har p-ring vil du få en menstruasjonslignende blødning. Den åttende dagen setter du inn en ny p-ring og slik fortsetter du. P-ringen virker på samme måte som p-piller. Den er like sikker som p-piller.

P-Ring Prevensjon - Oslo jordmor

Eksempel: Du setter inn en NuvaRing mandag kl. 17.00. Mandag 3 uker senere kl. 17.00 tar du den ut. Neste mandag kl. 17.00 setter du inn en ny p-ring.

Virkningsmekanisme: Hemmer eggløsning, slik at du har ingen eggløsning så lenge du bruker p-ring. Livmorslimhinnen påvirkes slik at den blir uegnet til å ta imot et befruktet egg, slimet i livmorhalsen blir tykt og dermed mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Fordeler: Enkel å bruke. Man slipper å ta en pille hver dag. Lite bivirkninger. Ellers som for p-piller. Høy sikkerhet. Ulemper: Må huske å fjerne og sette inn ny p-ring. En sjelden gang ubehagelig for partner. Bivirkninger det samme som for p-piller.

-------

Minipiller

minipiller prevensjon

(Inneholder kun gestagen)
Tallet bak forteller hvor mange tabletter det er på hvert brett. Viktig: Disse pillene skal tas uten opphold til samme tid hver dag. Det finnes en type minipille på markedet Cerazette som har samme tidsmargin som vanlige p-piller dvs maks 36 timer mellom tablettene. Men risikoen for blødningsforstyrrelser minsker hvis man tar det til samme tidspunkt hver dag.

Eksempel: Hvis du tar en pille på mandag kl. 21.00 så skal du ta neste pille tirsdag kl. 21.00. Du har tre timers margin dvs. at du senest kan ta neste pille kl. 24.00 for at den skal være sikker. Viktig å vite at du ikke skal ha noe tablettopphold når du bruker minipiller. 

Virkningsmekanisme: 1) Forandrer slimet i livmorhalsen slik at det blir vanskelig for sædceller å trenge gjennom. 2) Du har færre menstruasjoner med en eggløsning i forkant. 3) Slimhinnen i livmoren blir tynn slik at egget ikke kan feste seg.

Bivirkninger: Blødningsforstyrrelser (hyppige, uregelmessige blødninger – spesielt de tre første månedene) er vanlig. 20 % blir helt blødningsfrie, 40 % får uforutsigbart blødningsmønster, men dette gir seg ofte etter hvert.

Ingen kjente alvorlige bivirkninger.

Dersom en tablett blir glemt er annen prevensjon nødvendig de neste 8 dagene.

Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker mer informasjon.


Emner