Spiral

Spiral

Spiral ser ut som en «T». Det finnes to typer spiraler hormonspiral og kobberspiral. Forskjellen på hormonspiral og kobberspiral i utseende er at kobberspiralen har en kobbertråd rundt spiralbenet, mens hormonspiralen har en hormonsylinder rundt spiralbenet.

Gestagen

Hormonspiralen inneholder kun det ene kvinnelige kjønnshormonet gestagen (progesteron) forøvrig det samme hormonet som finnes i minipiller. Gestagen er det kunstige fremstilte progesteronet. Hormonspiralen inneholder altså ikke østrogen, og det avgis kun små mengder gestagen som primært virker i livmoren. Kun små mengder går over i blodbanen. Hormonspiralen er et av de sikreste prevensjonsmetoder og gir lite bivirkninger hos de aller fleste. Denne prevensjonsmetoden kan anbefales alle kvinner i fruktbar alder som ønsker en trygg og sikker prevensjonsmetode. Spiralen kan også anbefales kvinner som ikke har født. Den kan også brukes av ammende kvinner. Dessuten anbefales hormonspiral til kvinner i overgangsalder som ofte har lange og rikelige blødninger. Det finnes tre typer hormonspiraler på markedet med litt ulik hormoninnhold- de har en virkningstid på 3-6 år.

Blødningsmønster:

De første 0 – 6 månedene er det vanlig med mellomblødninger, ved spiral, de fleste blør dog ikke mye men det er uforutsigbart. Med hormonspiral blir noen kvinner helt blødningsfrie og de resterende får sparsomme blødninger. Mange spør om det er farlig med et slikt blødningsmønster. Svaret er nei. Grunnen til at blødningene enten opphører eller blir sparsomme skyldes kort og godt at livmorslimhinnen som vanligvis bygger seg opp og blir tykk mot en menstruasjon går inn i en slags hviletilstand. Livmorslimhinnen holdes tynn og tørr og det blir ingen slimhinne å blø ut. Med hormonspiralen oppnås mindre menstruasjon og færre blødningsdager.

Virkningsmekanisme/ Hormonspiral:

Hindrer sædcellene i å nå fram til egget ved at det dannes et tykt slim i livmorhalsen og gjør livmorveggen tynn, slik at den blir uegnet til å ta i mot et befruktet egg, eggløsningen kan påvirkes, men de fleste har normale eggløsninger.

Virkningsmekanisme/ Kobberspiral:

Spiral med kobber virker toksisk på egg og sædcelle ved at sædcellen ikke klarer å svømme til egget og gjør miljøen i livmoren litt «ekkel». Slimhinnen blir også noe tykkere og ikke noe gunstig for et egg å feste seg i. Man beholder sin eggeløsning og menstruasjon som vanlig men man kan forvente at man får noe økt mensblødning og økt menssmerter.
Bivirkninger: Hos enkelte kvinner forekommer det i starten brystspenninger, depresjon, hodepine, og uren hud. Dersom du skulle oppleve andre bivirkninger ta kontakt med den som har satt inn spiralen.

Ønsker du time for spiralinnsettelse, bestiller du dette hos en av våre jordmødre, du kan klikke her.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *