P-ring

P-ring

(Inneholder både østrogen og gestagen)

P-ring fungerer på samme måte som kombinerte p-piller. Det finnes to typer p-ring på markedet, Ornibel og NuvaRing. De inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene – østrogen og gestagen. Den består av et mykt plastmateriale som settes inn i skjeden. Den er 5,4 cm i diameter og 4 millimeter tykk.

Hvordan brukes p-ring

P-ringen klemmes sammen mellom pekefinger og tommel og settes inn i skjeden. Det er ikke viktig hvordan den er plassert i skjeden, bare den settes inn slik at det føles komfortabelt. Her frigis det hormoner jevnt i de tre ukene den skal sitte inne. Etter 3 uker skal ringen tas ut av skjeden og kastes. Du skal da ikke ha noen p-ring der de neste 7 dagene, og i de dagene du ikke har p-ring vil du få en menstruasjonslignende blødning. Den åttende dagen setter du inn en ny p-ring og slik fortsetter du. P-ringen virker på samme måte som p-piller. Den er like sikker som p-piller.

Eksempel: Du setter inn en NuvaRing mandag kl. 17.00. Mandag 3 uker senere kl. 17.00 tar du den ut. Neste mandag kl. 17.00 setter du inn en ny p-ring. Man kan også sette inn ny ring direkte og dermed «hoppe over» menstruasjonen.

Virkningsmekanisme: Hemmer eggløsning, slik at du har ingen eggløsning så lenge du bruker p-ring. Livmorslimhinnen påvirkes slik at den blir uegnet til å ta imot et befruktet egg, slimet i livmorhalsen blir tykt og dermed mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Fordeler: Enkel å bruke. Man slipper å ta en pille hver dag.  God blødningskontroll- du vet når du får mensen. Høy sikkerhet.

Ulemper: Må huske å fjerne og sette inn ny p-ring. En sjelden gang ubehagelig for partner. Bivirkninger det samme som for p-piller. Det går som regel helt fint å ha samleie med ringen inne i skjeden, dersom du kjenner den kan den også tas ut i inntil 3 timer.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *