Barselperioden

Brselperioden

Barselperioden da min mamma fikk sitt tredje barn i 1986, var litt annerledes.  Da lå hun på barselavdelingen i fem dager. Ikke på grunn av en komplisert fødsel, problemer med ammingen eller fordi min lillebror var syk. Hun var der fordi det var vanlig og det var hennes mulighet til «husmorferie», som de ansatte kalte det. Hun lå på et rom med fire andre mødre og mamma har morsomme historier fra mødrefellesskapet inne på rommet. Det var latter, tårer, støtte og erfaringsutveksling.
Siden den gang har liggetiden på barsel blitt kortere og kortere. I dag leser vi om krise i barselomsorgen. Vi leser om mødre som sendes hjem fra sykehuset uten at det er et fungerende system som møter henne når hun kommer hjem.

Som gravid har man fått mange måneder til å forberede seg. Mange er godt informert om barnets utvikling i magen uke for uke, har fokus på et sundt og variert kosthold, følger helsemyndigheters anbefalinger og forbereder seg til fødsel. Fødsel er slutten på svangerskapet og kanskje er det derfor mange glemmer at dette ikke er slutten. For fødselen er begynnelsen på resten av livet.

Å få et barn er helt fantastisk! Men det kan også oppleves overveldende, og være en stor overgang fra livet uten barn. Å forberede seg på barselperioden kan være en lur investering. Jeg har møtt flere mødre som er overrasket over hvor lite fokus og informasjon det er om denne viktige tiden. Med økt kunnskap og forberedelse, ville kanskje overgangen oppleves mindre overveldende.

Kunnskap gir trygghet.

Å ha kunnskap om det nyfødte barnets behov og signaler kan gjøre at man møter behovene med en ro og trygghet fremfor å bli stresset og usikker. Det kan være godt å vite hva man kan forvente seg i forhold til det nyfødte barnets døgnrytme (les: mangel på sådan ), hyppighet av avføring/vannlating, sugebehov, gråt og behov for nærhet. Kanskje trenger man å bevisstgjøres egne forventinger til barseltiden og eventuelt korrigere dem, kjenne til prinsipper for en vellykket amming og hvordan man kan forebygge brystbetennelse. Å vite om de fysiske og psykiske endringene hos mor etter fødsel er også viktig. For hvor mange av dine venninner har snakket om hemoroider, renselsen, etterrier, barseldepresjon, endringer i samlivet, bekkenbunnstrening, smertefulle sting og etterkontroll?

Jordmor Henriette

Oslo jordmor og kvinnesenter holder vi amme- og barselkurs. Vi ønsker å forberede dere på de første 6-8 ukene etter fødsel og bidra til at dere har kunnskap og trygghet i deres nye tilværelse. Finner dere ikke en dato som passer, ta kontakt for et individuelt kurs.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *