Barseltiden

postnatal and breastfeeding course for you when you and partner while you are pregnant

Hva er  barseltiden?

Barseltiden er de første 6 ukene etter en fødsel. Perioden kan oppleves som fantastisk, men den kan også oppleves som kaotisk. Det er en en sårbar tid med mye nytt som skal læres og oppleves. Man skal bli kjent med barnet, lære seg å forstå barnets signaler og bli kjent med sin nye roll som mor og den nye familien. De fleste opplever at første gangen er overgangen så klart størst men også når man har barn fra før så er det mange nye roller, ikke minst for  søsken med ny baby i hus. Som foreldre er man tryggere i sin rolle og man kjenner igjen ting fra forrige gang. Men det er et nytt menneske som man skal bli kjent med kroppen som skal begynne med melkeproduksjon og både mor og barn som skal lære og amme.

Barseltiden er krevende for de aller fleste. «Hvorfor var det ingen som fortalt meg dette» har jeg hørt fra en rekke kvinner når de deler sin erfaring om barseltiden. En mamma som har opplevd fødselsdepresjon roper til oss jordmødre om å informere alle gravide om fødselsdepresjon for at dette skal fanges opp tidlig. NRK har produsert en dokumentar som heter «Mammasjokket» og Helena Brodtkorb har skrevet en bok med samme tittel. Barseltiden har til og med fått Kristin Storrusten til å skrive en diktsamling.

Vær forberedt til barseltiden

Det er viktig at man er litt forberedt på denne tiden. Uten kunnskap om mammakroppen, barseltiden og det nyfødte barnet kan man bli overrasket over  hvordan ting er og hva som skjer i kroppen. Ammestarten kan være krevende og er en læringsprosess for både mor og barn.

Noen blir også overveldet over følelsene man kan oppleve som nybakt mor, som for eksempel at det går an å elske noen så inderlig at det gjør vondt. Eller at man ikke føler den store forelskelsen med en gang. Mange bruker litt tid på tilknytning og for å lande i morsrollen. Når tilværelsen ikke blir slik man hadde forventet, kan man oppleve skuffelse.

Det er viktig å vite at det er store variasjoner innenfor normalen. Kanskje hadde man ikke blitt så stresset om man visste at mye endrer seg i løpet av kort tid, at det man opplever er helt normalt og at barseltiden kommer i mange variasjoner. Senk skuldrene og pust med magen.

Noen råd:

– Forbered deg på barseltiden, tiden med et nyfødt barn og amming. Gå på kurs. Les gjerne, men bruk gode kilder og ikke gjør ukritisk google søk.

– Ikke stress med besøk eller at du burde gjøre ditt og datt.  Pust med magen, senk skuldrene og ha realistiske forventninger til barseltiden, deg selv og barnet.

– Fokuser på det som er viktig her og nå.  Bruk tiden på å bli kjent med barnet og deres nye tilværelse.

– Husk å sove når du kan. Det nyfødte barnet har ingen døgnrytme og vil sannsynligvis våkne flere ganger på natten. Sov derfor når barnet sover, om det lar seg gjøre. Be om avlastning fra venner og familie hvis du har behov.

Barseltid under koronapandemien

Det å få barn under denne tiden er annerledes enn i når ting er «vanlig». Man kan ikke ha samme sosiale kontakter som vanlig og dette er på både godt og vondt. Barselkvinnene jeg møter på etterkontroll 6-12 uker etter fødsel forteller om at de opplever mye ro med tanke på at man skal begrense besøk. De får god tid til å bli kjent med babyen og som familie da mange partnere har hjemmekontor og kan være litt mer til hjelp på morgenen/ lunsj og ellers hvis det er stort behov. Så lenge man har god plass og egnet arbeidsplass til partner i hjemmet vel og merke.

De som har familie langt unna eller besteforeldre som er i risikogruppe og ikke tør eller kan møtes oppleves som vanskelig for veldig mange. Eller hvis man har familie i utlandet som ikke får lov å komme hit. Barseltiden er en tid hvor man trenger hjelp, støtte og avlastning og det er det mange som ikke kan få under pandemien på samme måte som man kunne fått hvis det var normale tider.

Mange steder er vanlige barselgrupper tatt bort for en periode men helsestasjonen er ofte  behjelpelig med at man kan bli satt på mailiste så kan mødrene selve ordne barselgrupper feks møtes og gå tur.  Ta kontakt med din helsestasjon og hør om de kan tilby det. Det er ofte godt å møte andre i situasjon.

Det begynner nå å komme en del rapporter som viser en økning i barsel/fødselsdepresjon under pandemien. Det er viktig å være klar over og det er mye god hjelp å få. Opplever du barseltiden som tøff, snakk med lege eller helsesykepleier på helsestasjonen og husk at ting forandrer seg.  Barnet vokser og man kommer inn i nye faser.

Delta på amme-/barsel kurs

Vi på Oslo jordmor og kvinnesenter ønsker å gi dere kunnskap til å møte barseltiden. Velkommen til amme-/barselkurs hos oss. Ikke glem å ta med din partner, kjempeviktig at dere begge får god informasjon om denne tiden. Dette er jo ekstra viktig i den perioden vi nå er i dersom partner ikke kan være så mye tilstede på barselavdeling som ellers.

 

Vi er Liberos jordmor eksperter. Dersom du vil lese mer om tiden etter fødsel, se gjerne her.

Du finner også mye bra info om barseltiden her.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *