Svangerskapsdiabetes 

svangerskapsdiabetes

 

De fleste har hørt om diabetes, men svangerskapsdiabetes kan være nytt for mange. Spesielt førstegangsfødende har kanskje ikke vært borte i dette begrepet. Svangerskapsdiabetes kan øke faren for komplikasjoner hos mor og barn, men med riktig behandling går det som oftest veldig bra med begge. Vi går gjennom hva denne tilstanden er, hva som skjer i kroppen og hva slags behandling man kan få hvis dette rammer deg under graviditeten. 

Hva er svangerskapsdiabetes? 

Svangerskapsdiabetes er en tilstand som kan oppstå under graviditeten hvis kroppen ikke klarer å produsere nok insulin. Det er nemlig sånn at når man er gravid vil kroppen trenge mer insulin, altså det hormonet som hjelper med å senke blodsukkeret. Når kroppen ikke produserer nok insulin vil man få for høyt blodsukker. Dette er farlig for kroppen å gå med over tid og kan øke faren for komplikasjoner knyttet til fødsel og graviditet. Heldigvis pleier tilstanden å forsvinne etter fødselen. Risikofaktorer kan være arv, overvekt eller hvis du har hatt svangerskapsdiabetes tidligere. 

Hvordan oppdage svangerskapsdiabetes?  

Det som er med denne tilstanden, er at den gir sjeldent symptomer og kan derfor være vanskelig å vite at man har. Når man går til faste kontroller hos fastlege eller jordmor, vil man fra graviditets uke 24 måle det vi kaller for Symfyse- Fundus mål. Dette indikerer veksten av livmoren. Dersom målet avviker og blir større enn forventet, kan en av grunnene være risiko for utvikling av svangerskapsdiabetes. I tillegg sjekkes gjerne urinen hver gang man er på kontroll. Hvis man har høye verdier av sukker i urinen kan dette også være en indikasjon på at man har svangerskapsdiabetes.

Man vil videre bli testet med en glukosebelastning. Dette er en test som kan svare på om du har svangerskapsdiabetes eller ikke. Testen gjennomføres ved at man faster i 8-14 timer, hvorpå man må drikke en blanding av vann og sukker. Det blir tatt en blodprøve før og etter du drikker dette sukkervannet. Resultatet vil vise om kroppen klarer å produsere nok insulin til å senke blodsukkeret til et normalt nivå eller ikke. Selve testen tar et par timer å få gjennomført, så det kan være lurt å ta med seg litt lesestoff eller headset til telefonen så man kan få litt underholdning mens man venter. 

Hvem bør rutinemessig ta glukosebelastningstest? 

Det er noen som er mer utsatt for å rammes av tilstanden enn andre. Faktorer som spiller inn er:  

-om du har foreldre som har diabetes 

-hvis du er over 40 år

-tidligere historikk med svangerskapsdiabetes

-kroppsmasseindeks på over 25 

-etnisk bakgrunn fra land utenfor Europa 

-førstegangsfødende og over 25 år 

For de som er i risikogruppen kan det være hensiktsmessig å henvises til en glukosebelastingstest etter uke 24 i svangerskapet. Dette for å screene for diabetes. Vi kan hjelpe til med henvisning her hos oss. 

Hvis man går med svangerskapsdiabetes som ikke blir oppdaget og behandlet kan dette føre til ulike konsekvenser som svangerskapsforgiftning, komplikasjoner under fødsel, keisersnitt, lavt blodsukker hos barnet ved fødsel, høyt blodtrykk eller økt risiko for diabetes type 2 senere i livet.  

Behandling

Hvis du får påvist denne tilstanden er det viktig at du går til faste svangerskapskontroller hos jordmor eller fastlege. De vil kunne følge med på målinger og gi deg råd om kosthold og hvordan sørge for å holde et stabilt blodsukker gjennom dagen. For de fleste er det å spise sunt og holde seg fysisk aktiv den beste behandlingen for å holde blodsukkeret stabilt. Sørg for å få i deg grønnsaker, grove kornprodukter, linser/bønner, frukt og bær samt magre meieriprodukter. Begrens mengden mat med mye sukker og stivelse.

Det kan også hende at du må begynne med diabetesmedisin (insulin) for å kunne holde blodsukkeret stabilt. Da vil du bli fulgt opp av lege eller jordmor som vil instruere deg i hvordan man måler blodsukker og setter insulin etter behov. Det vil også innebære flere kontroller på sykehuset der du har fødeplass.

Oppfølging etter svangerskapet 

De fleste opplever at svangerskapsdiabetes forsvinner etter fødselen, men man kan ha større sjanse for å utvikle diabetes type 2 senere i livet. Det er derfor lurt å måle langtidsblodsukker (HbA1c) fire måneder etter fødselen og en gang i året etter det.  

 

Kilder:

Svangerskapsdiabetes | Diabetesforbundet

Svangerskapsdiabetes – Helsenorge

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *